Bezpečné silnice

20. 05. 2008 0:00:51
Dopravní nehodovost je stálým tématem věčných diskuzí. Stejně tak následky dopravních nehod nás nenechávají v klidu a některé nenechají ani spát. Na celém světě to trápí odborníky různých oborů, ale nejvíce policisty a záchranáře, kterým to přináší sice práci, ale nejhorší zážitky do života.
dopravní nehoda
dopravní nehodaweb

Už v 15ti letech jsem byl životem postaven rovnou před tu nejhorší tragédii dopravní nehodovosti, tzn. že na následky dopravní nehody zemřel v nemocnici můj o 6 let starší bratr ve svých 21 letech. O to smutnější to bylo, že havaroval ve svátek mámy a zemřel 2 dny před Štědrým dnem. Jistě si každý dokáže představit, jak tato tragédie zasáhla naší rodinu a jaké od té doby jsou Vánoce.

Tato moje osobní tragická událost jistě ovlivnila moje další životní kroky a osudy. Tehdy můj otec pracoval jako lékař pražské záchranky a byl vyslán k této dopravní nehodě, kde havaroval můj bratr. Jak by to dopadlo, kdyby dorazil na místo nehody a tam uviděl svého syna, si naštěstí můžu jen domýšlet, protože výjezd mu byl zrušen z důvodu, že na místě byla dříve jiná sanita, která bráchu naložila a odvezla do nemocnice.

Tehdy jsem studoval střední zdravotnickou školu a posléze se rozhodl stát se lékařem a zachraňovat lidi. Na záchranku jsem nastoupil před 25 lety jako brigádník a od té doby jsem zde už zůstal až na malé pauzy, kdy jsem pracoval v nemocnici. Za tu dobu jsem viděl mnoho lidských tragédií. Věřte, že nejhorší jsou zážitky s těmi, co zde zůstanou a musí trpět tou tragédií, kdy je někdo mladý opustí. O to horší to bývá, když za to ani sami nemůžou.

Agresivní chování na silnicích přežívá a možnost snazšího získání rychlého a silného vozu v mladém věku ho jen umocňuje. V ČR ročně zemře na silnicích cca 1200 lidí. Snažíme se různými kroky snížit počty nehod a jejich smrtelné následky. Jde to obtížně nebo pomalu a někdy mám i pocit, že dokonce marně.

Napadlo mě, co zpřísnit podmínky pro agresivní řidiče, tzn. že tito řidiči po takovém přestupku nebo nehodě, kde příčinou byla agresivní a riskantní jízda, budou muset absolvovat na své náklady vyšetření a pohovory, které již nyní povinně dělají profesionální řidiči. Jedná se o psychologické vyšetření, psychiatrické vyšetření, kurz sebeovládání a nakonec i instruktáž nejzávažnějších následků dopravních nehod (fotografie, videa a pohovory s těmi, co je taková tragédie zasáhla).

Možná to pomůže, možná to bude k ničemu a třeba to někomu zachrání život, ale proč to nezkusit.

Autor: Zdeněk Schwarz | úterý 20.5.2008 0:00 | karma článku: 16.65 | přečteno: 1828x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.67 | Přečteno: 210 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 128 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2235

bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...