Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravní nehody - co dělat?

U dopravních nehod musíme vždy myslet nejdříve na vlastní bezpečí, tzn. dávat na silnici pozor, aby do nás nevrazilo jiné auto nebo abychom se neporanili. Vždy je potřeba nejdříve zkontrolovat, kolik je zraněných a účastníků nehody, protože zranění můžou být již mimo vozidlo a daleko vymrštěni od něj v terénu. Také je důležité prohlédnout zakrytá místa, jako je pod autem nebo za sedadly a pod zavazadly i pod zraněnými. Vždy musíme pamatovat na to, že případy, které vypadají banálně mohou končit tragicky a naopak případy závažně vypadající můžou skončit dobře. Nepodceňovat i banální zranění nebo dokonce neviditelná vnitřní zranění, která bývají záludná a stále častěji vzhledem k novým technicky dokonalým vozům a jejich bezpečnostním prvkům. Vždy, když je auto silně zdemolované musíme počítat se závažným zraněním. Raději s úrazy počítat zbytečně než situaci a příznaky podceňovat nebo na zranění nemyslet vůbec.  

První pomocweb

Nejdříve zjistíme, zda někde neuniká palivo a nehrozí požár vraku vozu. Pokud ano, tzn. že někde něco kouří a syčí nebo dokonce hoří, tak pokud máme k dispozici hasící přístroj se snažíme oheň uhasit. Pokud jej nemáme nebo selhal, tak bez ohledu na poranění se snažíme postižené z vraku rychle vyprostit a dát do bezpečné vzdálenosti. Pokud už víme, co se stalo a kolik je zraněných, případně jaká jsou jejich zranění, tak přivoláme záchrannou službu. Teprve poté se jim budeme snažit poskytnout pomoc. Nejdříve se věnujeme těm, co nekřičí a jsou v bezvědomí nebo dokonce nedýchají.

Základem je obnova dýchání a srdeční akce. Snažíme se postižené šetrně a pomalu položit na sedadle pokud nejdou vyprostit a narovnat hlavu, aby nebyla v předklonu a mohli dýchat. Zde platí pravidlo, že raději postižená páteř než nedýchat. Pokud postupujeme pomalu a šetrně, tak se nemůže ve většině případů nic stát. Když nedýchá a nemá srdeční akci, tak zahájíme resuscitaci - obnovu oběhu nepřímou srdeční masáží a umělým dýcháním. Vždy je potřeba zprůchodnit dýchací cesty a v případě zapadlého jazyka stačí mírný záklon hlavy. Pokud máme podezření na zlomeninu krční páteře, tak se pokusíme jazyk povytáhnout předsunutím dolní čelisti a rukou.

Silná krvácení se snažíme zastavit obvazem nebo i škrtidlem a zlomeniny fixovat. Pokud se nacházíme ve městě, tak je zbytečné více manipulovat s postiženým do příjezdu záchranářů, kteří si poradí a vědí, jak nejlépe pomoci a mají potřebné pomůcky. Základem by mělo být ověřit co se komu stalo, zda dýchá nebo nekrvácí a je-li v bezvědomí tak hlídat aby nedošlo k zástavě dechu nebo zapadnutí jazyka a vdechnutí případných zvratků při zvracení.  

Bezvědomí

Pokud je někdo v bezvědomí, tak musíme myslet nejdříve na to zda dýchá, pak na to zda má srdeční akci a funguje krevní oběh. Položíme na zem a ničím nepodkládáme hlavu, naopak ji mírně zakloníme, aby se otevřely dýchací cesty. Pokud nezačne dýchat a nehmatáme srdeční akci na karotidách nebo přímo na hrudníku, tak zahájíme nepřímou srdeční masáž na hrudní kost uprostřed rychlostí 80-100/minutu a stlačujeme hrudní kost cca 3-5cm bez přestávky do příjezdu sanitky.Pokud postižený dýchá a má srdeční akci, tak ho jen natočíme na bok, protože málo kdo umí stabilizovanou polohu a odrazuje ho to od pomoci. Hlídáme postiženého, aby měl volné dýchací cesty, nevdechl případné zvratky a nezranil se. Snažíme se udržet jeho tělesnou teplotu, tzn. zejména v zimě ho přikryjeme. Záchranka by měla být na místě do 15 minut.

Autor: Zdeněk Schwarz | pondělí 14.7.2008 9:24 | karma článku: 17,37 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy