Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úrazy - co s tím?

Mezi úrazy patří řezné a bodné rány s krvácením, zlomeniny a vnitřní zranění, ale i poškození organizmu změnou teploty, tzn. popáleniny ohněm a teplem i elektrickým proudem nebo naopak omrzliny a nebo poleptání kyselinou a louhy. Nejčastější jsou sportovní úrazy a při dopravních nehodách nebo pracovní úrazy.

úrazynet

Za nejzávažnější považujeme poranění hlavy, kdy bývá přímo ohrožen život zraněného. Zde se jedná o přímé poranění mozku nebo krvácení do hlavy a zlomeniny lebky. Tato poranění bývají často provázena bezvědomím a poruchy vědomí i křečemi nebo i zvracením. Velmi častou příčinou úmrtí při dopravní nehodě bývá právě otřes mozku s bezvědomím, zapadnutým jazykem a prostým nedýcháním. V takovém případě je okamžitá první pomoc v podobě mírného záklonu hlavy a případné povytažení zapadlého jazyka životzachraňujícím úkonem.

Základem první pomoci při úrazech je minimální pohyb s postiženým dokud nezjistíme následky úrazu. Pokud je postižený při vědomí a komunikuje, tak ho dáme do polosedu - mírné zvednutí horní poloviny těla a hlídáme jej, aby při případném zvracení nevdechl zvratky. Pokud je v bezvědomí a dýchá, tak jej stačí naklonit na bok tak, aby mohl dýchat a opět případně nevdechl zvratky. Není potřeba si pamatovat stabilizovanou polohu, protože nás to pak může stresovat a nevybavíme si přesný postup i polohu. Úrazy hlavy jsou velmi často doprovázeny zvracením i křečemi. Vždy je u úrazů hlavy nutno myslet i na možnost poraní krční páteře a proto by manipulace s postiženým měla tomu odpovídat, tzn. šetrně a s minimem pohybu v oblasti krku. Pokud postižený uvádí bolestivost v obalsti krční páteře, tak s ním nemanipulujeme do příjezdu záchranné služby. Pohyb s postiženým je nutný pouze v případech krajní nouze, tzn. když je ve vozidle, které hoří nebo hrozí jiné nebezpečí smrti. V ostatních případech vyčkáme příjezdu záchranářů, kteří na místě bývají do 15 minut. V případě poúrazových křečí doporučujeme pouze zabránit dalšímu poranění o jiné předměty a nensažit se s postiženým prát a násilím mu bránit nebo se snažit křeče zastavit. Zásadně nic násilím nevkládáme do úst, abychom neporanili ústa nebo nevylomily zuby. Záchvat křečí většinou sám po chvíli ustoupí nebo jej přeruší až léky přítomní záchranáři.

Dalším velmi častým i bolestivým typem úrazu jsou zlomeniny, které se vyznačují změnou konfigurace zlomené končetiny. Na horní i dolní končetině to nebývá problém rozeznat. Horší situace bývá u zlomenin žeber, pánve nebo páteře, kdy zaznamenáváme pouze bolestivost v místě zlomeniny. Vždy si musíme u zlomenin uvědomit, že zlomená kost krvácí, což nebývá vždy vidět a že může způsobit ostrým úlomkem další závažná traumata v organismu. Každá zlomenina vyžaduje maximální klid a minimum pohybu, proto se fixuje. Do příjezdu záchranné služby není důvod s postiženým a se zlomeninou manipulovat. Naopak je potřeba zabránit jejímu dalšímu pohybu. Stačí postiženého uklidnit a zabránit prochlazení. Nikdy nedáváme jídlo ani tekutiny, protože může být potřeba následné operace postiženého. V lokalitách, kde bude nutné postiženého transportovat k sanitce je nutné zlomeninu fixovat, a to tak, že přiložíme dlahu (jakýkoliv rovný a pevný předmět – hůlku, tyč, prkénko apod.) tak, aby přesahovala klouby nad místem zlomu a poté ji připevníme ke končetině např. šátky nebo pásky a nebo jiným kusem látky. Takto nejen zlomeninu, ale i zlomenou končetinu znehybníme.

Zlomeniny páteře a pánve bývají závažné a vzhledem k možným velmi vážným následkům je potřeba co nejšetrnější pohyb s postiženým a rychlý transport do nemocnice. Stejně jako u jiných vážných úrazů a dopravních nehod, tak i zde vždy voláme záchrannou službu, a to i v případě, že máme jen podezření, které spočívá v příčině úrazu – pády z výše, dopravní nehody nebo tlak předmětu či těžkého břemene na tělo v oblasti zad a pánve, např. přimáčknutí nebo pád stromu na člověka a úder do zad. Nikdy s postiženým nemanipulujeme do příjezdu záchranářů, kteří vědí, jak pomoci a mají k tomu potřebné pomůcky. Postiženého musíme uklidnit a přinutit zůstat ležet a nehýbat se. U zlomenin páteře totiž hrozí ochrnutí a zlomeniny pánve doprovází silné krvácení i ohrožení poranění vnitřních orgánů úlomky. Proto opět doporučujeme minimum manipulace a pohybu, zajistit ztrátu tepla, nepodávat žádné potraviny ani tekutiny a komunikovat s postiženým a uklidňovat ho do příjezdu záchranářů.

Popáleniny

Jedná se o závažné devastující poranění ohrožující postiženého na životě. Vždy je potřeba postižené plochy ihned ochladit a přivolat záchranku. Více není potřeba, protože záchranná služba se dostaví do 15 minut a poskytne adekvátní správnou pomoc. V odlehlých lokalitách se doporučuje po ochlazení přiložit sterilní obvaz – krytí celé plochy a rychlý transport do nemocnice na popáleniny nebo chirurgii. To samé platí u poleptání kyselinou nebo louhem, tzn. omývat chvíli vodou, krýt sterilně a rychle dopravit k lékaři. Rozhodně na popálené plochy nedávat nějaké léky a jiné prostředky, tzn. žádné oleje nebo masti apod. Vždy pamatovat na to, že můžou být popáleny dýchací cesty vdechnutím kouře nebo horkého vzduchu či dokonce plamenů a že následky mohou být doživotní i tragické. 

Úraz elektrickým proudem vyžaduje nejdříve odstranit působení proudu, tzn. zabránit jeho dalšímu působení na organismus nebo zranění záchranářů – vypnout proud a nevodivým předmětem sundat elektrické dráty z postiženého a vynést ho na bezpečné místo. Dále pokračovat jako u popálenin a vždy přivolat záchrannou službu.

Autor: Zdeněk Schwarz | pondělí 14.7.2008 11:49 | karma článku: 13,99 | přečteno: 1584x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy