Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražská záchranka je dobrá.

I přes různé účelové mediální kauzy a snahy našich nepřátel diskreditovat pražskou záchranku, patříme ke špičce. Naši zaměstnanci odvádějí skvělou práci s vynikajícími výsledky. Ať se to někomu líbí nebo nelíbí, je to prostě tak. To vše dokládají fakta, která nelze zpochybnit. To že se občas něco nepovede a nebo že některý zaměstnanec udělá chybu, patří stejně jako ke každé profesi a lidské činnosti a k životu, ale není důvod na základě těchto ojedinělých excesů ihned pranýřovat celou organizaci, jejího zřizovatele (Hlavní město Prahu) nebo mě osobně a naše záchranáře nebo řidiče.

PrahaPraha

Tento můj dnešní příspěvek není samochvála, ale pouhé konstatování faktů a shrnutí nejdůležitějších informací, které lidem dají záruku a víru v záchranu, budou-li nás potřebovat.

1. Dlouholetá tradice a zkušenosti pro miliony lidí z celého světa.

V loňském roce pražská záchranka oslavila 150. výročí svého vzniku. Po celou dobu byla zřizována a i financována Prahou, tzn. Pražany, přestože poskytuje péči i mnoha lidem z jiných částí ČR a z celého světa. V Praze pracuje odhadem cca 200 tisíc lidí z jiných krajů, převážně denně do Prahy dojíždějí občané Středočeského kraje. Prahu navštěvují zahraniční turisté, jejichž množství odhadujeme taktéž na cca 200 tisíc denně. Zajímavou informací je i počet lidí, kteří prošli pražským Ruzyňským letištěm za rok, což je neuvěřitelných 12 milionů, tzn. že jím prošla jakoby celá Praha 10x! Nemalé množství našich potencionálních i skutečných klientů tvoří bezdomovci, jejichž subkultura tvoří v Praze největší a nejpočetnější skupinu v ČR. 

2. Vynikající výsledky srovnatelné se světem.

Každoročně již 10 let sledujeme veškeré možné parametry a výsledky naší práce, v čemž jsme ojedinělí v ČR a možná i v širším měřítku. To dokládá fakt, že máme problém s kým se měřit a srovnávat. Přesto nejdůležitější parametr srovnání se světem má. Jedná se o úspěšnost resuscitací, tzn. postupů a léčby v těch nejzávažnějších stavech ohrožení života. Tento parametr je ve světě považován za jeden z nejzákladnějších a nejdůležitějších parametrů posuzujících činnost záchranné služby. Ročně pražští záchranáři společně s lékaři resuscitují cca 500 - 550 pacientů, kteří se ocitli v klinické smrti nebo na její hranici. Stejné množství pacientů zachraňuje naše letecká záchranná služba, kterou již 20 let zajišťujeme ve spolupráci s Leteckou službou Policie ČR pro Prahu a Středočeský kraj a v nočních hodinách i pro ostatní české kraje v nepřetržitém režimu.

Úspěšnost resuscitací se u nás pohybuje kolem 33-35%. V EU se pohybuje kolem 25-30% a v USA kolem 15-20%. Delší dobu sledujeme každý případ resuscitace až doi samého konce, tzn. i v nemocnici a případný návrat do života. Vyhodnocujeme veškeré parametry a snažíme se neustále zdokonalovat. Dokladem je např. již dva roky u nás fungující přístroj pro nepřímou srdeční masáž - AutoPulse, který vyjíždí s Inspektorem provozu ke každé náhlé zástavě oběhu. Již 14 dní sebou vozí i pomůcky k podchlazování pacientů na 32-34st.C úspěšně zresuscitovaných.

Stejně pečlivě sledujeme další skupinu nejzávažnějších příapdů, tzn. závažná mnohočetná poranění - polytraumata, kdy je bezprostředně ohrožen život postiženého. Zde dosahujeme ve spolupráci s pražskými traumacentry opět vynikajících výsledků, tj 50% úspěšnost, kdy vracíme těžce zraněné a ohrožené na životě do plnohodnotného života.

3. Kvalitní personál.

Všichni naši zaměstnanci ve všech profesních skupinách splňují přísné a náročné kvalifikační podmínky pro práci na ZZS. Všichni prošli náročným vstupním sítem a pravidleně se školí, vzdělávají a jsou přezkušováni. Několik let máme zaveden Etický kodex, jehož dodržování je stejně jako ostatní parametry sledováno a prověřováno. Máme plně funkční několika etážový kontrolní systém, který je pravidleně i namátkově vyhodnocován. Již několik let držíme a každoročně úspěšně obhajujeme mezinárodní certifikát kvality IQNet a CQS norem ISO 9001 : 2000.

4. Kvalitní technika a vybavení.

Díky zkušenostem a našemu zřizovateli vlastníme nejmodernější vybavení, které snese srovnání se světem. Patří mezi nejmodernější a dokonce sklidilo mnohokrát obdiv i od zahraničních kolegů z vyspělých zemí EU a USA. Každoročně nás navštíví kolegové ze zahraničí, kteří k nám jezdí pro inspiraci a informace. Velkokapacitní hranaté sanitky jsou často terčem kritiky některých kolegů z jiných krajích, alke vycházejí pouze z neznalosti problematiky a specifik práce ZZS v metropoli nebo nedostatečnými zkušenostmi a znalostmi z oblasti sanitních vozidel a jejich vývoje ve světě. V mnoha případech to je ovlivněno i jinými důvody a parametry, které z kolegiálnosti nebudu uvádět. Pomůcky pro transport pacientů a pro kvalifikovanou péči o nemocné též máme na vysoké úrovni a patří mezi světovou špičku. Stejně tak přístrojové vybavení splňuje veškeré požadavky, které jsou na náš provoz kladeny.

5. Náklady na provoz a činnost.

Pražská záchranka, ať se to někomu líbí či nikoliv a ať to někdo popírá a nechce slyšet, patří k nejlevnějším a nejefektivnějším záchrankám v ČR, přestože zejména náklady na zaměstnace a jejich mzdy v Praze jsou ve všech resortech nejvyšší. Naše organizace se pohybuje ve výši platů v pomyslné polovině všech záchranek, a to patříme na špici co do objemu počtu případů za rok a naši záchranáři jsou nejvíce zatíženi. Stejná situace je v sanitních vozech, které slouží v provozu 8-10 let, což je dvojnásobek oproti jiným krajům. Důvodem je ale počet ujetých kilometrů, které jsou i pouhou pětinou než u kolegů.

6. Kvalitní dispečink.

Naše operační středisko patří v ČR mezi ty nejvíce zatížené a nejlépe technicky vybavené. Sice běží nepřetržitě již desátý rok a nezaznamenalo žádný závažný výpadek a jeho vybavení není již nejmodernější, ale co do sortimentu nemá zatím srovnání. Ročně přijímá a vyhodnocuje cca 330 tisíc volání. Naše operátorky jsou zkušené zdravotní sestry s dlouholetou zkušeností i praxí na vozech a jako první začaly provádět telefonickou asistovanou první pomoc a resuscitaci. Veškeré úsílí je produktem jeho vedoucího lékaře dr. Fraňka, který patří mezi nejlepší odborníky v ČR i na mezinárodní úrovni.

7. Mezinárodní spolupráce.

Jak jsem již uvedl, tak spolupracujeme a komunikujeme na mezinárodní úrovni. Naši lékaři i záchranáři se účastní mezinárodních konferencí a seminářů, kde reprezentují organizaci i Prahu a ČR, kterým jistě nedělají ostudu. Od počátku cca 3 roky jsme jedním z hlavních účastníků projektu EU Hesculaep, kde zástupci záchranných služeb ze 17 zemí EU pracují na vyhodnocení a zlepšení práce záchranných služeb pro EU. I zde dochází k výměně mnoha cenných zkušeností.

Zbývající informace naleznete na našich webových stránkách: www.zzshmp.eu  

Autor: Zdeněk Schwarz | středa 16.7.2008 8:25 | karma článku: 13,70 | přečteno: 1556x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy