Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základy první pomoci pro motorkáře.

Nejčastějšími úrazy motorkářů jsou od základních maličkostí až po ta nejzávažnější následující zranění: ZhmožděninyPopáleninyOděrkyTržné, tržnězhmožděné a řezné rányZlomeniny – klíčních kostí, horních končetin, dolních končetin, pánve a páteřeÚrazy hlavy – otřesy mozku, krvácení do hlavy, poranění mozkové tkáně, zlomeniny lebky, čelistí, vyražené zubyAmputace končetinBezvědomíVnitřní zranění – poranění orgánů a krvácivé stavyOchrnutí po úrazu páteřePoškození mozku s poškozením osobnosti a intelektuSelhání orgánůSmrt

LZZSweb

První pomoc obecně by dle mého názoru i doporučení světových odborníků měla být stručná, jasná, srozumitelná laikům a pokud možno všem lidem, snadno zapamatovatelná a účinná. Tak jako se změnil názor na laickou (ale i odbornou) resuscitaci, tak se mění i názory na první pomoc, kterou by měli poskytovat všichni lidé. Jen připomínám, že v ČR je to zákonná povinnost pro všechny občany. 

Motorkář se může dostat kdykoliv do situace, kdy bude muset poskytnout pomoc sobě, svému kolegovy nebo spolucestujícímu a nebo jiným osobám, nejčastěji řidičům. Nemusí se jednat pouze o dopravní nehody, ale i o celou řadu jiných akutních příhod, kdy je ohroženo zdraví nebo i život postiženého, ke kterým standardně vyjíždí záchranná služba. Jedná se např. i o infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu, alergickou reakci, bezvědomí neznámé příčiny, selhání krevního oběhu, kolaps z vedra nebo i uštknutí hadem apod. Těmto tématům se věnují mnohé příručky a i já jsem jim věnoval na svém blogu nemalou část, a proto je vynechám. 

Co dělat při zhmoždění jakékoliv části těla. Nepodceňovat velká zhmoždění, zejména celého trupu a končetin, která se můžou přihodit při banálním pádu z motorky a nárazem na vozovku nebo auto a jinou překážku. Vždy musíme pamatovat na vnitřní zranění, které na povrchu nemusí být znatelné. Týká se to měkkých tkání , kostí i vnitřních orgánů. Viděl jsem mnoho případů, kdy na postiženém nebylo nic patrné, přesto na závažná vnitřní zranění zemřel. Vždy je nutné vyšetření odborným lékařem doplněné o vyšetření na rentgenu nebo ultrazvuku a nebo i počítačové tomografii (známé i jako CT). Do vyšetření by měl být postižený v klidu a urychleně transportován do nemocnice. 

Popáleniny doporučuji vždy chladit, nestrhávat připečený oděv, který je vysokou teplotou sterilizován a dočasně kryje obnažené vrstvy spálené kůže. Sundáváme pouze oděv, který volně odpadává, je nasáklý vařícím olejem nebo jinou tekutinou. Kryjeme sterilním obvazem a vždy necháváme ošetřit na specializovaném oddělení popáleninové medicíny. Pakliže je daleko, tak stačí ošetření na nejbližší chirurgii, kde případně posoudí možnost transportu na nejbližší popáleninové pracoviště. Nikdy nepodceňujte popáleniny, které jsou silně bolestivé a devastují postiženou část kůže i hlubších částí těla a mají stresující a šokový vliv na vnitřní orgány. Celý organizmus ohrožují infekcí, protože popálené plochy odhalují vstupní bránu cizorodým látkám do organizmu a zároveň otevírají plochy, kterými unikají důležité živiny z těla. 

Krvácející a znečištěné rány musí být také co nejdříve a odborně ošetřeny na chirurgii, na kterou by měl postižený být transportován se sterilně krytými ranami a zastaveným krvácením. Pokud máme k dispozici čistou vodu, tak ránu vypláchneme od nečistot a poté kryjeme obvazem. Ve většině případů stačí i na silné krvácení kompresivní obvaz, tzn. větší  čtverec nebo i jiný balíček obinadla přímo na ránu a stáhnout silně obinadlem. Pokud krev stříká nebo prosakuje i tlakový obvaz nebo u přeťatých velkých cév nasazujeme škrtidlo, a to na končetinu vždy směrem k srdci nad ránou proti velké kosti – pažní nebo stehenní, aby se céva přimáčkla – přiškrtila o kost. Větší cizí tělesa – zabodnuté tyče, větve apod., nikdy z rány nevyndáváme a ponecháváme až na chirurgické pracoviště. 

Zlomeniny nikdy nenarovnáváme a musíme vždy fixovat tak, aby nedocházelo k dalším pohybům úlomků, které mohou poranit okolní tkáně a jsou bolestivé. Fixaci provádíme nad zlomeninou a vždy přikládáme dlahy přes nejbližší kloub, tzn. že např. na bérec musí být dlaha přes kotníky a přes koleno a u předloktí přes ruku (dlaň) a nad loket. Zlomeniny horní končetiny vč. klíční kosti vždy fixujeme na závěs z trojcípého šátku kolem krku. Bolestivost v místě úrazu může znamenat zlomeninu, to platí zejména u zlomenin pánve a páteře, které jsou nejzávažnější, protože ohrožují postiženého dalšími následky. Zde platí minimální pohyb se zraněným a vyčkat příjezdu záchranné služby. Nedávat pít ani jíst a přikrýt dekou, aby neprochladl. 

Úrazy hlavy jsou nejčastější a nejzávažnější, a to i přes to, že motorkář měl přilbu, protože náraz mohl být tak silný, že způsobil vnitřní poranění v lebce. Nejčastěji bývá pouze otřes mozku, který se projevuje krátkým bezvědomím, zvracením. Dále to bývá krvácení do hlavy a zlomenina lebky, které se musí nejčastěji rychle operovat a na konec to nejhorší bývá poranění měkké mozkové tkáně, které je neopravitelné a mývá devastující následky až způsobí i smrt. Vždy je důležité zjistit, stav vědomí, zornic, bolestivost a případné krvácení. Důležité je šetrný pohyb a minimalizovat pohyb krku při jeho bolestivosti, protože u úrazů hlavy může dojít ke zlomenině krčních obratlů, zvláště u motorkářů, jejichž hlava je díky přilbě těžší a nejsnáze zranitelná. Pokud pacient upadá do bezvědomí nebo se naopak z bezvědomí neprobírá, pokud krvácí z ucha a nebo má jinak široké zornice, tak vždy pamatujeme na závažné poranění hlavy a mozku a postižený musí urychleně do nemocnice. 

Pokud je zraněný v bezvědomí nebo se nehýbe a nebo nehýbe jen končetinami, tak se opět  jedná o velmi závažné poranění, které ho ohrožuje na životě a je potřeba urychlený transport do nemocnice prostřednictvím záchranné služby, kterou voláme na linku 155. Pokud se jedná o nehodu, kde je v blízkosti volná plocha pro přistání vrtulníku, tak na to upozorníme dispečerku záchranky, která může vyslat na místo vrtulník letecké záchranky. Zvláště to je důležité u poranění hlavy páteře a nebo u závažných mnohočetných úrazů, kdy jsou postižení směřováni přímo na specializovaná oddělení pro úrazy - traumacentra velkých nemocnic. 

Stejný postup vyžadují nejzávažnější případy vnitřních zranění, kdy postižený krvácí do dutiny hrudní nebo břišní z poraněných (roztržených) orgánů. U poranění hrudníku je důležité, jak postižený dýchá a zda dýchá na obou stranách hrudníku nebo zda nemá na hrudníku nějakou ránu pronikající do hrudního koše. V takových případech je dýchání zhoršené a postiženého ohrožuje nedostatek kyslíku. Pokud je postižený bledý, opocený, studený a naříká nebo jen sténá, nemá hmatný pulz nebo je hmatný pouze slabě a rychlý okolo 90 a více za minutu, tak musíme vždy myslet na závažné vnitřní poranění a musíme ho co nejrychleji transportovat do nemocnice. 

Vždy doporučuji s postiženým nehýbat, dbát aby v chladných dnech neprochladl, mluvit s ním a utěšovat ho, nedávat nic jíst ani pít, krvácející rány krýt obvazem a co nejrychleji přivolat záchrannou službu. Potom vyčkat jejího příjezdu a nemá cenu nic překotného dělat, protože záchranka by měla na místě být do 15 minut a odborníci si již poradí. Do té doby je důležité zjistit maximum informací o tom, co se stalo a jaký byl mechanismus úrazu. Podle toho můžou snáze záchranáři určit rozsah zranění a jeho závažnost. 

A u bezvědomí je stále stejný postup, ověřit stav dýchání, srdeční činnosti a krevního oběhu. Pokud nedýchá provést mírný záklon hlavy, kterým se otevřou dýchací cesty a uvolní případně zapadlý jazyk. U motorkářů i řidičů po nárazu musíme vždy pamatovat na možnost zlomeniny krční páteře (obratlů), proto pokud je postižený při vědomí, tak se ptáme na bolestivost v této oblasti a minimalizujeme pohyb. Pokud nehmatáme pulz ani srdeční činnost, zahájíme neprodleně nepřímou masáž srdce u dospělého zkříženými dlaněmi obou rukou s nataženými pažemi položenými mezi prsními bradavkami na hrudní kost frekvencí okolo 100 ztlačení za minutu hluboko 5 cm. U dětí to provádíme prsty jedné ruky a frekvencí až 120/minutu a jen 3 cm hluboko. Masáž nesmíme přerušit do příjezdu záchranářů. Umělé dýchání není důležité a nemusíme se tím zabývat, pokud bychom měli přerušit masáž, což je pro postiženého horší než když nebudeme dýchat. Důvodem je fakt, že masáží provádíme pohyb hrudního koše a tím i ventilaci plic, která pokrývá akutní potřebu. 

Autor: Zdeněk Schwarz | středa 23.7.2008 12:28 | karma článku: 23,72 | přečteno: 4174x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Převrácené vyvážení odpadků v Praze – 2.díl

Než jsem začal psát blog, vycházely mé sloupky v MF DNES. Již v březnu 2007 jsem psal své poznatky o vyvážení odpadu v metropoli. Po 9 letech se k tématu vracím... S podivem se nic nezměnilo, spíše zhoršilo.

26.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,71 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Odposlechy přes mobilní telefon nás obnažují – 2.díl

Za necelých 9 let jsme se v oblasti mobilních telefonů a technologií obecně posunuli výrazně kupředu.

25.2.2016 v 9:00 | Karma: 17,30 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Stav zdravotnictví v Praze očima (bývalého) ředitele ZZS – 2. díl

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3548/Stav-zdravotnictvi-v-Praze-ocima-reditele-ZZS.html Rozhodně tu nemáme žádný zázrak a v ostatních krajích mají krásné nemocnice s moderní logistikou... To si naše odborné kapacity nezaslouží.

24.2.2016 v 9:11 | Karma: 17,73 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Jak fungují odbory u nás? – 2. díl

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3550/Jak-funguji-odbory-u-nas.html Po 9 letech můžeme hodnotit situaci i práci odpovědných politiků...vč. odborářů.

23.2.2016 v 10:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Tramvaje versus sanitky – 2. díl po téměř 9 letech

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3370/Tramvaje-versus-sanitky.html (1. díl) Předpokládal jsem, že jakýkoliv můj návrat a v kteroukoliv dobu, bude některými čtenáři negativně hodnocen, takže se takovým reakcím nedivím.

22.2.2016 v 9:47 | Karma: 16,25 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Blog.idnes restart

V květnu 2007 jsem vstoupil na tuto platformu jako aktivní bloger. Nikdy jsem nebyl psavec a literát, ale tehdy jsem byl osloven s prosbou, zda bych nepřispěl a nezačal psát blogy, které začínaly vstupovat do života internetu...

20.2.2016 v 21:28 | Karma: 14,62 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Odrazky

Mnozí jste si jistě všimli různobarevných odrazových "bodů" - hrbolků z tvrdého bílého nebo jinak barevného plastu umístěných na silnicích, zejména na rychlostních komunikacích. Odrazové plochy jsou převážně bílé umístěné uprostřed dálnice mezi bílými pruhy, ale vídáme i např. modré na nadjezdech podél krajů a nebo červené a zelené v tunelech nebo i oranžové na specifických místech. Proč?

20.3.2009 v 13:23 | Karma: 18,16 | Přečteno: 3328x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Zákon o ZZS a jeho základní chyby

Už jsem zde uvedl několik vážných nedostatků návrhu zákona o zdravotnické záchranné službě, který je nyní jedním z nejaktuálnějších témat politických jednání a torsem krachující zdravotnické reformy. V podobě, kterou nyní má, je nemožné jej přijmout a schválit. Pokud by k tomu přesto došlo, tak mnohaleté očekávání zákona, který české zdravotnické záchranné služby nikdy neměly a který potřebují, se změní v zoufalství plné obav a strachu. Záchranářská obec stále doufá v zázrak, že dojde k úpravě návrhu nebo jeho odmítnutí.

24.11.2008 v 9:59 | Karma: 17,25 | Přečteno: 3556x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Pyrrhovo vítězství

Vláda schválila návrh zákona o ZZS. Stanovisko k tomuto návrhu jsem uvedl v předchozím blogu. Nyní jsem obdržel materiály, které podrobně informují o situaci a musím opět reagovat. Nevím sice, zda to co je v materiálech vše uvedené bylo také vládou schválené a nebo něco z požadavků neprošlo, ale pokud ano, tak můžeme křičet: HURÁ! Teda můžeme možná křičet a již někteří zaměstnanci ZZS křičí, ale říkám si ALE! Proč?

21.11.2008 v 15:38 | Karma: 16,75 | Přečteno: 2991x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Zákon o ZZS

ZZS = Zdravotnická záchranná služba se v ČR od nepaměti rodí a mění nebo zdokonaluje pouze díky nadšení jejich zaměstnanců, tj. lidí, kteří záchranku dělají a kteří jsou jejím základním stavebním kamenem. Vývoj provázejí objevy záchranářů, řidičů i lékařů, kteří našli odvahu jít zachraňovat na ulici, do terénu a přímo k pacientovi do jeho prostředí. Takto vznikaly první sanitní vozy z normálních civilních nebo nákladních aut, přístroje i záchranné postupy a léčebné metody nebo pomůcky potřebné pro práci mimo zdravotnická zařízení. Stejně tak vznikaly právní normy, které limitují činnost ZZS. Současná situace není růžová a mě nutí napsat tento blog.

20.11.2008 v 14:03 | Karma: 22,28 | Přečteno: 4227x | Diskuse| Politika

Zdeněk Schwarz

Jak má vypadat záchranář a lékař ZZS?

Delší dobu přemýšlím o tom, jak vlastně má vypadat záchranář nebo lékař zdravotnické záchranné služby. Když jsem pracoval v nemocnici nebo potom na záchrance, tak jsem některé lidi iritoval dlouhými vlasy a mladickou vizáží. Přiznávám, že již v dětství jsem dlouhými vlasy provokoval, protože tehdejší režim svými tendenčními negativní názory vyžadoval ostříhané hlavy. Dnes mě vždy svým vzhledem pobaví zastupitel za KSČM, který má dlouhé vlasy do culíku, protože by si to za komančů nemohl dovolit a měl by problém. Po světě jsem viděl velmi bohaté spektrum různých vizáží záchranářů i lékařů záchranných služeb nebo koneckonců i ostatních složek IZS, protože v některých zemích jsou záchranáři (záchranka obecně) součástí hasičů. Všímal jsem si ale i policistů nebo metropolitních policistů – obdoba našich městských a obecních strážníků.

17.10.2008 v 9:27 | Karma: 21,26 | Přečteno: 6665x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Vozíčkářem v Praze

V rámci senátní kandidatury jsem byl požádán koordinátorem dobrovolníků Erikem Čiperou, abych cestoval do práce na invalidním vozíku a MHD. Jelikož mám k problematice invalidů vozíčkářů vzhledem ke své profesi blízko, nabídku jsem ihned přijal. Jako lékař jsem se setkal s mnoha lidskými osudy, kdy byl nenadále někdo posazen navždy na invalidní vozík.

9.10.2008 v 11:26 | Karma: 31,54 | Přečteno: 5226x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Bedřich Smetana nebyl žádný syfilitik!

Historie obsahuje mnoho omylů a chyb. Během mého života jsem už zaznamenal několik omylů dějin, které se napravovaly a vyvracely. Jedním z velkých omylů je i tvrzení, že Bedřich Smetana onemocněl syfilidou a jednou z velkých chyb je, že doposud nebyla tato nepravdivá informace poškozující našeho českého velikána, odstraněna z učebnic, encyklopedií a internetu.

17.9.2008 v 22:18 | Karma: 23,59 | Přečteno: 4988x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Letní prázdniny jinak

V záplavě negativních informací a sledování různých politických či osobních kauz se objevila jedna důležitá i zajímavá informace, která si zaslouží i mou pozornost zde na blogu, který má docela slušnou sledovanost a ohlas. Je tím kladné hodnocení letních prázdnin v Praze z pohledu statistik záchranné služby. Uvedu několik informací, které jistě většinu z nás potěší.

29.8.2008 v 10:29 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2668x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Záchranka versus dopravní zdravotní služba

Dnes jsem opět zažil jednu situaci, která mě nutí napsat blog. Opět je to téma z mé praxe. Volající mě už dnes nevytočil ani nenaštval, ale určitě ve mně vytvořil údiv. Protože se jedná o dle mého názoru zajímavý poznatek, chci se s Vámi o něj podělit a může Vám možná i někdy pomoci.

27.8.2008 v 11:38 | Karma: 25,59 | Přečteno: 5963x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy