Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eutanázie versus Hippokratova přísaha

V současné době máme k dispozici mnoho zajímavých témat, ke kterým je možné vyjádřit svůj názor. K některým jsem se už vyjádřil a jiná mě natolik nezajímají, že jsem si z nich vybral EUTANÁZII, o které se dnes budou v on-line rozhovoru přít dva kolegové. Někdy a někde jsem se už veřejně vyjádřil na podporu eutanázie, ale dnes se tomuto tématu budu věnovat více.

tabletyweb Jelikož mám sám ze svého profesního i soukromého života osobní zkušenosti s nevyléčitelně nemocnými a umírajícími pacienty nebo svými blízkými, domnívám se, že mohu objektivně a hlavně spravedlivě zhodnotit situaci a sdělit svůj nejen profesní, ale i lidský názor.

Existují v životě a medicíně stavy, kdy nemocný umírá a není mu již pomoci. Trpí bolestmi, naříká, bývá často dušný, nemůže jíst i pít a má problém s vyměšováním. Již při své zdravotnické praxi jsem se začal potkávat s takovýmito lidskými tragédiemi, kdy postižený trpí a nemůže si pomoci, okolí již z posledních sil obtížně zvládá veškerou péči i psychicky strádá z celé té beznaděje. Po nástupu do lékařské praxe se situace ještě zkomplikovala, protože už jsem nebyl jen přihlížející, ale také ten, který nese zodpovědnost a který by měl těmto nešťastníkům pomáhat.

Jenže ono to není vůbec snadné. Na jedné straně máte nějaké závazky (Hippokratova přísaha) nebo přesvědčení a na druhé smutnou ukrutnou lidskou tragédii. Zaujala mě argumentace odpůrců eutanázie s odkazem na Hippokratovu přísahu, která lékařům údajně brání eutanázii provést. Doslova uvádí: Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal a nikomu také nebudu radit (jak zemřít).“

Jenže když bude číst celou přísahu, tak tam o odstavec výše naleznete i tento text: „Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku.“ A právě i tento text by se mohl použít v argumentaci proč eutanázii povolit. Osobně si myslím, že v případech onkologických pacientů v terminálním stádiu s bolestivým utrpením, kdy nezabírají ani vysoké dávky opiátů a nemůžete nemocnému nijak pomoci, by eutanázie byla ve prospěch nemocného a vysvobozením, takže vlastně možná i léčbou.

Proč cituji Hippokratovu přísahu není samoúčelné a nepřímo souvisí s argumentací odpůrců eutanázie, které mám pocit někdy bývá až demagogické. Z této lékařské přísahy lze vypíchnout i jiné pasáže, kde zjistíme, že lékaři ji už dávno a mnohokrát porušili a porušují, a to vč. těch, kteří se na ni odvolávají v souvislosti s eutanázií, kterou odmítají. Zde jsou tyto texty:

„Toho, kdo mě naučil umění lékařskému, budu si vážit, jako svých rodičů a budu ho ze svého zajištění podporovat. Když se dostane do nouze, dám mu ze svého, stejně jako i jeho potomkům dám a budou stejní jako moji bratři. Pokud znalosti tohoto umění (lékařského) zatouží, budu je vyučovat zdarma a bez smlouvy.“

„Seznámím své syny a syny svého učitele a všechny ustanovené a na lékařský mrav přísahající s předpisy, přednáškami a se všemi ostatními radami.“

„Nebudu (lidské tělo) řezat, ani ty, co trpí kameny a tento zákrok přenechám mužům, kteří takovéto řemeslo provádějí.“

Když si tyto texty přečtete, tak musíte souhlasit s názorem, že Hippokratova přísaha dávno pozbyla svého významu a je pouhým klišé, protože dnešní doba i medicína je už dávno někde jinde. Přísahu vlastně porušují všichni lékaři, kteří operují nebo provádějí pitvy a kteří přednášejí, protože operovat bez řezání je obtížné a málo který lékař přednáší zadarmo a bez smlouvy. Stejně tak asi málo který lékař se stará o své učitele.

Nechci nijak zlehčovat problém, ba naopak si myslím, že eutanázie a smrt člověka jsou velmi citlivá témata. Ale dívat se na umírajícího těžce a nevyléčitelně nemocného člověka bývá jen pro silné a každý, kdo toto zažil, na to nikdy nezapomene a jistě bude pro eutanázii.

Na závěr ještě jedno srovnání. U zvířat přeci také běžně říkáme, že jsou utracena aby netrpěla a nijak se nad tím nepozastavujeme. Veterinární lékaři eutanázii provádějí každodenně a nikdo je za to nelynčuje a nezatracuje. Mnohdy slýcháme, že kdo nemá rád zvířata nemá rád lidi, což potencuje skutečnost, že zvířata jsou z pohledu člověka na roveň lidem. Tak proč nemůžeme pomoci člověku stejně, jako pomáháme zvířatům. Nikoliv utrácet, ale umožnit eutanázii. 

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 24.7.2008 8:37 | karma článku: 26,95 | přečteno: 5517x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy