Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč píši o první pomoci?

Protože se objevují v diskuzích u mých článků kritická slova nebo ataky na mou osobu a nebo invektivy zpochybňující smysl poskytování takových informací nebo dokonce obvinění z účelovosti apod., rozhodl jsem se s Vámi podělit o informace a názory na toto téma.

rady lidemweb

Ve středu (30.7.) večer mě napadlo napsat další část první pomoci, tentokrát k bouřce a bleskům. Druhý den ráno jsem text umístil na blog, protože ráno umístěným textům je věnována vyšší pozornost. Během dne se vyrojily pozitivní reakce, ale i pár negativních komentářů, jak to bývá v anonymních diskuzích zlozvykem. Netušil jsem, jak aktuální toto téma dnes bude. Nyní jsem se dozvěděl, že blesk zabil jednoho muže a těžce zranil jeho ženu.

 

Zde si to můžete ověřit:

http://azpravy.atlas.cz/domov/ostatni/164447-manzele-na-prochazce-zasahl-blesk-muz-je-mrtev.aspx

 

Proč to píši? V souvislosti s tím se mi totiž vybavila osobní zkušenost s takovýmito situacemi. Už si nepamatuji, kdy se to přesně stalo, zda když jsem byl ještě řadovým lékařem záchranky nebo když už jsem byl jmenován do funkce ředitele, protože to je téměř 10 let. Tehdy jsem na semináři v Opavě, kde se sešlo cca 300 zaměstnanců zdravotnických záchranných služeb (ZZS) vč. tehdejších ředitelů a dalších odborníků na přednemocniční neodkladnou péči (PNP) vystoupil v jedné diskuzi. Řekl jsem, že systém ZZS (PNP) v ČR nelze již výrazně zlepšit a PNP zkvalitnit bez značných finančních nákladů na zahuštění sítě stanovišť a navýšení počtu posádek ve směně, ale i tak se podaří zkrátit dojezdovou dobu jen o pár minut, ale vždy bude zůstávat nejméně 5 minut, kdy se s postiženým, ke kterému budeme voláni, nic nebude dít.

 

Doplnil jsem to i tím, že obrovské rezervy máme (nebo spíše společnost) právě v těch 5 a více minutách, tj. v době do příjezdu záchranky na místo. Ze své tehdy víc než desetileté praxe na záchrance jsem totiž věděl, že lidé poskytují první pomoc minimálně a když už, tak převážně špatně nebo nedostatečně. Také jsem věděl, že lidé, které jsme zachránili, ve velkém procentu zůstávali postižení nebo umírali v nemocnici. A nebylo nic neznámého, že to je důsledek neposkytnuté či špatně provedené první pomoci. Na závěr jsem uvedl, že ZZS a její zaměstnanci, kteří se s tím setkávají každodenně, budou muset začít vzdělávat veřejnost v poskytování první pomoci.

 

Jaké byly reakce? Pochybovačné, vysmívavé, kritické i zlehčující uvedená fakta. Stejně, jako si občas čtu zde v diskuzích. A co se stalo za těch 10 let? Má slova jsem hned začal naplňovat a vzdělávali jsme laickou veřejnost, zejména mládež a děti, ale i profíky z řad městské policie, leteckého personálu, hotelových recepčních nebo bezpečnostních agentur. Později se přidala celá řada firem, zejména se zahraniční účastí, které následovaly i české a následují další. Dnes k nám chodí i jednotlivci nebo novináři. Cením si vojáků, kteří figurují v zahraničních misích a členů zásahových jednotek, protože oni nejen uznávají naše školení, ale sami je mnohokrát již využili a zachránili životy. Nejcennější jsou však děti, se kterými to je radost cvičit.

 

V dnešní době neexistuje v ČR ZZS, která by neprováděla kurzy první pomoci. Sklízíme již několik let i ovoce naší práce. Zaznamenáváme výrazné zlepšení a posun k lepšímu. Každodenně vídáme laiky poskytující první pomoc a ročně zaznamenáváme desítky zachráněných životů jen díky správné a včasné pomoci. Proto jsem si i dnes na tuhle svou životní zkušenost opět vzpomněl. I kdyby jen jeden život zachránila má aktivita, tak to za to stojí a na kritiky kašlu.

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 31.7.2008 22:08 | karma článku: 21,66 | přečteno: 2221x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy