Letní prázdniny jinak

29. 08. 2008 10:29:33
V záplavě negativních informací a sledování různých politických či osobních kauz se objevila jedna důležitá i zajímavá informace, která si zaslouží i mou pozornost zde na blogu, který má docela slušnou sledovanost a ohlas. Je tím kladné hodnocení letních prázdnin v Praze z pohledu statistik záchranné služby. Uvedu několik informací, které jistě většinu z nás potěší.
sanitka
sanitkaautor

Každoročně před prázdninami upozorňujeme na konkrétní specifika našeho provozu a postižení zdraví, tzn. v letních měsících to jsou vedra, kolapsy, srdeční obtíže, dekompenzace chronicky nemocných ale také zvýšení provozu na silnicích a tím nárůst dopravních nehod, úrazů motorkářů a cyklistů, alergické reakce na bodnutí hmyzem nebo dětské úrazy obecně a specifické úrazy sportovní nebo spojené s koupání, jako jsou utonutí a skoky do vody s následným úrazem páteře.

Takováto informovanost veřejnosti vč. prováděných opatření se nám osvědčila a nyní můžeme konstatovat, že nesou kýžené ovoce a sklízíme zralé plody. Po letošních letních prázdninách můžeme konstatovat, že byly o mnoho lepší a následků na zdraví i životech bylo podstatně méně. Přestože zaznamenáváme za celé I. pololetí t.r. nárůst počtu polytraumat (mnohočetná závažná poranění bezprostředně ohrožující postiženého na životě), došlo během prázdnin k poklesu dopravních úrazů.

Konkrétně jsme zaznamenali pokles úrazů obecně. Pokles dopravních úrazů o cca 20%, ale nejvíce nás těší pokles dopravních úrazů u dětí o cca 30%. Negativní hodnocení zůstává u nehod motorkářů, kde jsme zaznamenali naopak nárůst o cca 20%, kdy v červenci došlo k 100% nárůstu oproti měsíci květnu t.r. Stejně negativní je bilance i u tonutí, kde došlo v červenci k nárůstu o 50% oproti minulému roku. Také počet bodnutí vosou nebo včelou či sršní nám letos oproti loňsku vzrostlo o 50%, ale naštěstí ještě nedosahujeme úrovně r. 2006, kdy počty byly ještě o třetinu vyšší. Dramatický nárůst jsme zaznamenali u následků veder, kdy došlo k přehřátí organismu a kolapsům z horka, což potvrzuje teplé letošní léto, zejména v květnu ačervnu.

Z dalších statistických údajů bych se zmínil o klesajícím počtu volání na linku 155 a jen mírnému růstu počtu všech případů v rozmezí 2 - 4%. Zajímavý je klesající trend u sebevražd a následků užití drog i stagnaci popálenin, tj. následků požárů a úrazů el. proudem. A na konec ještě jedna pozitivní informace týkající se našeho provozu, došlo k poklesu dopravních nehod našich sanitních vozidel o 30%.

Věřím, že poslední prázdninový víkend zůstane věrný tomuto trendu a budeme si přát, aby jej následovali i měsíce následující, které jistě nebudou lehké a každoročně přinášejí nárůst objemu práce ZZS obecně s blížícím se podzimem a zimním obdobím.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 29.8.2008 10:29 | karma článku: 15.73 | přečteno: 2668x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.94 | Přečteno: 519 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1800 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 274 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 205 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 128 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2235

bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...