Zdeněk Schwarz

Odposlechy přes mobilní telefon nás obnažují – 2.díl

25. 02. 2016 9:00:00
Za necelých 9 let jsme se v oblasti mobilních telefonů a technologií obecně posunuli výrazně kupředu.

Dnešní život velkého bratra a sociální sítě tuto pomyslnou hranici zbořily úplně. Lidé se sami veřejně a dobrovolně i s velkým nasazením „obnažují“, a to několikrát denně, možná pokaždé, když cokoliv udělají...

Mobilní telefon je jakousi kronikou vlastníka, která obsahuje veškeré informace o něm, ale i o dalších, na které v něm má odkaz nebo se kterými jeho prostřednictvím komunikují. Ochránit svá data je téměř nemožné, stejně jako snaha zabránit jejich zneužití kýmkoliv.

Policie má dnes snadný nástroj k ověření svých informací a potvrzení podezření nebo dokonce k usvědčení pachatelů. Minimálně snadno získají veškeré informace o majiteli či uživateli. Už před 10 lety stačilo mobilní číslo soukromému detektivovi k tomu, aby získal informace a vytvořil profil uživatele.

Pokud k tomu přidáme internet, sociální sítě nebo další snadno ověřitelné informace z různých databází a registrů, pak může být i váš soused jakýmsi James Bondem, který vše může využít a zneužít. Že takto pracují už P.R. agentury, reklamky, personalisté a politici víme, ale že to bude stále horší a nebezpečnější někteří jen tušíme.

Zločinci si mnou ruce, protože díky tomu všemu již snadno naleznou svou budoucí oběť a potencionální zdroj zisku.

Smutné je, že politici, kteří se sami stanou obětí zneužití soukromých dat, nemají snahu to nejen zastavit, ale ani omezit. Nová doba s novodobými politiky dokonce situaci ještěvědomě a aktivnězhoršuje. Každou chvíli se dozvídáme o nových a dalších registrech a regulacích nebo zavádění nařízení týkající se povinnosti poskytovat soukromé informace úřadům atd. Stejně tak každý okamžik zaznamenáváme, jak jsou data zneužívána nebo využívána k prospěchu druhých. Business s informacemi kvete.

Obnažení občana na veřejnosti v pravém smyslu tak už vlastně nikoho ze zodpovědných moc netrápí, obnažení informací o občanovi začíná naštěstí mnohé nejen zajímat, ale i po negativních zkušenostech trápit. Z kriminalistické kroniky známe stovky případů, kdy byla zneužita data, kdy byl někdo vykraden, kdy byl někdo okraden, kdy někdo dokonce zemřel a kdy veřejnost žasla a žádala nejpřísnější tresty. Nenaleťme politikům, kteří o nás chtějí vědět vše, s čím by mohli obchodovat nebo nás ovlivnit. Braňme se!

Autor: Zdeněk Schwarz | karma: 17.07 | přečteno: 540 ×
Poslední články autora