Převrácené vyvážení odpadků v Praze – 2.díl

26. 02. 2016 9:00:00
Než jsem začal psát blog, vycházely mé sloupky v MF DNES. Již v březnu 2007 jsem psal své poznatky o vyvážení odpadu v metropoli. Po 9 letech se k tématu vracím... S podivem se nic nezměnilo, spíše zhoršilo.

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3549/Prevracene-vyvazeni-odpadku-v-Praze.html

Praha je stejně jako většina Evropských metropolí zavalena tuny odpadu každou hodinu. Bohužel Praha se svým nepořádkem a nečistotou již mezi evropské čisté metropole nepatří. Bude to ale tím, že celá ČR nepatří k těm čistotnějším. Asi většina z Vás má mnohé osobní zkušenosti. Pokud jedete přes Německo, tak dojedete z jedné hranice na druhou s čistým vozem i za deště. V Praze nedojedete pomalu ani na konec ulice, abyste neměli auto špinavé.

V zahraničí u stavby stojí někdo s hadicí a umývají všechny vozy vyjíždějící na veřejnou komunikaci. U nás si s tím nikdo nedělá starost. Po Praze jezdí obrovské přetížené a zablácené nákladní vozy, které zanechávají na silnici nános bláta. Ulice jsou často lemovány přeplněnými popelnicemi a kontejnery nebo shozy nových podzemních kontejnerů přetékají, tříděný odpad se vrší kolem plastových barevných kontejnerů.

Každý den se po ulicích potulují bezdomovci, kteří v tom lepším případě rabují odpadní nádoby a v tom horším případě si je pro ulehčení hrabání rovnou převrátí a vysypou na ulici nebo chodník. Pokud se uklízí, tak není vzácností spatřit kropící vozy za deště nebo zametací vozy se špinavým smetákem šmudlající centimetrový nános nečistoty. Stejně tak pokud vůbec narazíme na odpadkový koš, tak bývá spíše přeplněný a vysypaný na chodník. Když už je vysypávají, tak se stává, že část odpadu padá personálu kolem odpadového vozu nebo bývá větrem hned z korby roznášena kolem. Popelářské vozy již nevozí vzadu dole plachtu, tak za jejich průjezdem ulicí zůstávají krom randálu brzo ráno nebo naštvaných řidičů ve špičce i zapáchající hromádky s loužičkami.

Pokud se už zametají ulice a chodníky, tak to spíše připomíná chumel postávajících nebo posunujících se debatujících lidiček v reflexních vestách se smetákem a lopatou táhnoucí popelnici, za kterými zůstává jen mírně pozměněný původní obraz. Pokud mají k tomu modernější techniku, tak z neznámých důvodů prach a listí neluxují, ale rozfoukávají. Někdy to připomíná marný boj nebo spíše přesouvání odpadu z místa A do místa B a zpět. Komické to bývá, když se tak činí za větru.

Dostanete-li se k nějakým datům, tak zjistíte, že celá ta tragikomická hra stojí obrovské miliony, které nemalou měrou navyšují různá pozlátka, např. v podobě nové grafiky vozidel a nepochopitelné propagace či sponzoring. Občan těžko chápe, proč kromě daně ještě městu platí likvidaci odpadu, z čehož je ještě navíc sponzorován sport, kultura, charita a další. Přitom očekává, že bude mít kam odhodit odpad, že bude mít pod okny čisto a ne skládku a že bude chodit po čistých chodnících a parcích bez výkalů a vajglů nebo žvýkaček. V zahraničí to jde, v Praze nikoliv.

Už jsem před 2 roky raději utekl z Prahy cca 2km za její okraj a problémy, které mě trápily s odpadem, už odpadly. Popeláři jezdí každý pátek, bioodpad odváží v pondělí a tříděný odpad je na jednom místě. Obec zajišťuje několikrát ročně odvoz dalšího objemného odpadu přistavením kontejnerů nebo po Vánocích odvoz stromků. V únoru si zaplatíme známku na popelnici a je čisto i klid. V Praze se nic nezměnilo. Stále přetrvávají nepochopitelné věci, o kterých jsem před 9 lety psal. Každoročně zaznamenáváme, jak se představitelé metropole dohadují o zajištění čistoty nebo svozu odpadků a jak neustále náklady rostou. V Praze to ale stále vidět není.

Pokaždé, když se pohybuji po Praze, vzpomenu si na chvíle, kdy jsme všichni ředitelé příspěvkových organizací museli osobně obhájit svůj rozpočet a jeho požadavky u primátora. Tehdejší primátor byl 6 let neustále a až trapně dehonestovaný Bém. Už ho nechte být. Není už na čase věnovat se dnešním "vládcům" Prahy? Ti zatím krom kritiky neudělali nic dobrého. Po Bémovi máme Blanku, metro, Trojský most, okruh Prahy, protipovodňovou ochranu...atd. Když jsem si přečetl, že předseda zastupitelského klubu Pirátů si ho už zase bere do své mladé pusy (jak to vypadá směšně, když člověk nepoužije tradiční vulgárnější českou formulaci...), aby se zviditelnil s jeho podepsaným kalendářem, tak jsem si se zájmem přečetl diskusi pod článkem a ujistil, že tentokrát opravdu je už trapný a hodně šlápnul vedle nebo spíše do h.... Až Piráti udělají pro Prahu aspoň setinu toho co Bém, tak bude jejich kritika oprávněná. Bém tady byl 8 let, Piráti jsou zde už 2. rokem, ale 1⁄4 toho co on zdaleka neudělali. Pouze kolem sebe tzv. kopou, druhé kritizují a napadají. Práce v politice ale není pouze kampaň.

Po malé odbočce, kterou jsem k té trapné taškařici s kalendářem musel učinit, se vrátím k primátorovi. On tehdy řval na ředitele zodpovědného za odpad a čistotu žebrajícího o navýšení rozpočtu na další rok o částku, která tehdy odpovídala 2/3 rozpočtu pražské záchranky! Ano, je to neuvěřitelné. Vyhodil ho s větou: „Až bude v Praze uklizeno a čisto, prázdné koše a popelnice, tak přijďte prosit o peníze navíc.“ Udělal to někdo od té doby?

Do dnes jsem nepochopil extrémní finanční nepoměry rozpočtů organizací zřizovaných Prahou. Proč tolik miliard stojí MHD? Proč velkou část ročního rozpočtu Prahy požírají tramvaje? Proč Praha platí činnosti a věci, které jiné kraje nefinancují? Proč má Praha zodpovědnost za zdravotnictví, když má pouze 2 zdravotnická zařízení (Nemocnici následné péče a ZZSHMP) a všechny nemocnice, kromě ÚVN a Pod Petřínem patří ministerstvu zdravotnictví, které s tím nic roky nedělá? Proč MP stojí téměř 2 miliardy ročně atd., ale i to, proč se odpadky vyváží o svátcích nebo ve dnech volna a proč se kropí ulice za deště. To je zcela jasné plýtvání.

Praha má obrovskou skládku odpadů a spalovnu odpadu. Ekologičtí aktivisté lezou na budovu Vlády nebo blokují stavby dálnic, ale neslyšel jsem nikde nic o vlivu těchto finálních lokalit pražského odpadu. Víme pouze to, že výjezd z Prahy na Teplice krom klasického zbytečného omezení rychlosti s předraženým stupidním měřeným úsekem a kamerovým systémem lemují poletující odpadky a zápach nebo že rozlehlé okolí spalovny je prázdné a nevzhledné. Jak dlouho nám ale ještě budou sloužit a kdy se bude muset hledat jiné nové řešení?

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 26.2.2016 9:00 | karma článku: 15.71 | přečteno: 424x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 448 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 128 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2235

bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...