Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3965/Zapomente-na-hypermarkety-nakupujte-pres-Internet.html

Jsme o 9 let starší a situace se nezměnila k lepšímu. Obchodní řetězce nás stále více negativně ovlivňují. Mají dopad i na region, ve kterém existují nebo krachují. V původním blogu jsem psal o pozitivech hypermarketů, kam jednoznačně patří atmosféra, prostředí, možnost parkování, celkový servis, který nabízejí, kompletní nabídka zboží, které potřebujeme a nakoupíme na jednom místě, možnosti stravování nebo posezení u kávy, ale i kulturní zážitky v multikinech nebo něco pro zdraví (to je ale relativní a záleží na jedinci i formě) ve fitness.

Stále více ale v těchto bludištích pociťuji negativní vlivy a dopady na lidi. Sem patří hluk, stres, umělé osvětlení, klimatizace, kumulace velkého počtu lidí s rizikem infekcí (chřipková onemocnění, virózy), ale i časté hádky partnerů o tom, co nakoupit nebo naopak co nekoupit, náhodná setkání s lidmi, které potkat netoužíme a naopak místo pro seznámení a navazování kontaktů, které mohou narušit nebo dokonce zásadně změnit náš život. Okolí těchto nákupních bláznovství především v době svátků trpí dopravním zatížením se všemi neduhy – doprava, smog, hluk, nehody, krádeže, řidičská hysterie, nervozita nebo i různé zdravotní komplikace. Když jsem sloužil jako lékař RLP, tak jsme do těchto nákupních zón často vyjížděli a řešili všemožné případy, od banalit až po ty nejzávažnější i úmrtí.

Každý známe situace, kde se prolínají spokojené rodinky, páry zamilovaných, starší lidé a nervózní jedinci. Někteří se jen procházejí, jiní nahlížejí do všech obchodů a ostatní spěchají za konkrétním nákupem. Jedni nakupují rádi a pro mnohé rodiny se zejména o víkendech stává umělé město zdrojem zábavy a místem uvolněného až rekreačního pobytu. Tráví tam celý den, kdy projdou obchody, posedí v kavárně nebo si dají zmrzlinu a někteří i poobědvají. Na závěr zajdou do kina a večer se vracejí i stovku kilometrů domů. Já patřím k těm, co tam jdou, až když je nezbytně nutné. Dalo by se říci, že to nesnáším a zajíždím tam minimálně a jen proto, že jinde už pohodlně a dobře nenakoupím. Nechápu, že někdo může trávit volný čas pobytem v davu lidí napěchovaném v betonu, hliníku a sklu společně s množstvím různého zboží, které prosytí vůně parfémů s pachem jídla, místo aby vypadl z města do přírody a třeba se jen procházel po lese.

Rád bych nakupoval, jako nakupují lidé v jiných zemích EU. Ve Francii mají velké tržnice, kde nakoupíte potraviny, od čerstvé zeleniny a ovoce z celého světa až po suroviny různých kontinentů. Nakupujete u stánků jednotlivých národností a můžete ochutnat i jejich tradiční kuchyni. V každém městě Německa i Itálie najdete trhy, na kterých opět lze nakoupit cokoliv z domácí produkce. Vždy narazíte na stánky zasypané čerstvými květinami. Ulice plné krámků s milým usměvavým personálem. Známí lidé se tam spolu potkávají a povídají si, posedávají na zahrádkách kaváren, nakupují čerstvé zboží nebo značkové oblečení. V Německu, Itálii nebo Rakousku narazíte již jen na outletová města s výprodejovým zbožím. V hypermarketu za Vídní jsem měl v pátek odpoledne spíše pocit, že je převážně cílem arabských imigrantů.

U nás na Černém Mostě jsem byl minulý týden zaskočen plně obsazenými kasami bet front. V kontrastu s minulostí, kdy se mezi desítkami kas tvořily fronty u pouhých pěti, jsou pryč. Možná právě proto, aby přilákali zpět zákazníky. Ostatní fronty u jednotlivých pultů ale zůstaly.

Občas nakoupím na internetu s dovážkou domů, ale každý nový pokus bývá opět zklamáním. Obtěžuje mě, když přivezou jiné zboží, než jsem objednal, zvláště když náhražka bývá horší kvality nebo značky. Pečivo, ovoce, zelenina nebo maso nejsou nejlepší, proto je na internetu nenakupuji. Některé položky jsou dražší než v normálních obchodech. Z internetového nákupu tak musím stejně zajít na nákup do obchodu. On i ten výběr na webu zabere dost času, který téměř odpovídá době, kterou ztratíte v samoobsluze.

Nákup na internetu má mnohé výhody, ale i nevýhody. Vracet zboží je složité a vznikají další náklady i opruz na poště, který je samostatnou kapitolou mých negativních zážitků, o kterých na blogu píši. Zrovna minulý týden jsem reklamoval doručené poškozené zboží. Až třetí pokus byl bez chyb, a to Českou poštou. Obecně ale internetový nákup zatím vede. Důvodem je i to, že obchody v hypermarketech nabízejí předražené zboží a starší kolekce. Většina Čechů dnes jezdí nakupovat za hranice, kde nakoupí lépe a levněji i novější zboží. A naše hypermarkety mají velké problémy, některé už i krachují. Přesto se stále budují nové nebo staré rozrůstají.

Možná i zde platí teorie betonové lobby. Jinak si nelze vysvětlit, proč nedávno jeden řetězec otevřel v Praze 2 obrovské hypermarkety, které záhy uzavřel. Takže už měsíce jezdíme kolem prázdných nových megaobchodů, které zcela zbytečně zabrali pozemky, na kterých mohlo stát něco užitečnějšího. Snad stejný osud nepotká ten, právě co dokončují na Strakonické. U nás byla zastavena realizace stavby hangáru jednoho velkého internetového zahraničního obchodního řetězce. Jsem rád, nejen proto, že právě tento obchod nevyužívám, ale především proto, že již nyní v této lokalitě kolabuje doprava, a další příliv stovek kamionů denně i jejich cesta po nedokončeném pražském okruhu z letiště a zpět by dopravu zcela ochromily.

 

Autor: Zdeněk Schwarz | neděle 28.2.2016 9:00 | karma článku: 11,74 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28

Zdeněk Schwarz

Blog.idnes restart

20.2.2016 v 21:28 | Karma: 14,62

Zdeněk Schwarz

Odrazky

20.3.2009 v 13:23 | Karma: 18,16

Zdeněk Schwarz

Pyrrhovo vítězství

21.11.2008 v 15:38 | Karma: 16,75

Zdeněk Schwarz

Zákon o ZZS

20.11.2008 v 14:03 | Karma: 22,28

Zdeněk Schwarz

Vozíčkářem v Praze

9.10.2008 v 11:26 | Karma: 31,54

Zdeněk Schwarz

Letní prázdniny jinak

29.8.2008 v 10:29 | Karma: 15,73

Zdeněk Schwarz

Osobnost - záchranář

22.8.2008 v 15:57 | Karma: 18,56
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy