Jak má vypadat záchranář a lékař ZZS?

17. 10. 2008 9:27:25
Delší dobu přemýšlím o tom, jak vlastně má vypadat záchranář nebo lékař zdravotnické záchranné služby. Když jsem pracoval v nemocnici nebo potom na záchrance, tak jsem některé lidi iritoval dlouhými vlasy a mladickou vizáží. Přiznávám, že již v dětství jsem dlouhými vlasy provokoval, protože tehdejší režim svými tendenčními negativní názory vyžadoval ostříhané hlavy. Dnes mě vždy svým vzhledem pobaví zastupitel za KSČM, který má dlouhé vlasy do culíku, protože by si to za komančů nemohl dovolit a měl by problém. Po světě jsem viděl velmi bohaté spektrum různých vizáží záchranářů i lékařů záchranných služeb nebo koneckonců i ostatních složek IZS, protože v některých zemích jsou záchranáři (záchranka obecně) součástí hasičů. Všímal jsem si ale i policistů nebo metropolitních policistů – obdoba našich městských a obecních strážníků.
záchranáo
záchranáointernet

Začnu od hlavy: Bez vlasů nebo s vlasy? Vlasy dlouhé nebo krátké? Barevné nebo přírodní? Upravené či rozcuchané? Náušnice ano x ne? Piercing ano x ne? Tetování ano x ne? Oholený nebo strniště a nebo zarostlý vousy? Když vousy, tak jaké?

Pokrývka: Jaká? Šátek? Kulich? Kšiltovka? Jaká? Kšiltem dopředu nebo dozadu? Barva jedna nebo kombinovaná? S výšivkami nebo nápisy? Jakými? Firma? Funkce? Jméno? Číslo? Helmu? Jakou? Se štítem ano x ne? Barva? Reflexní?

Krk: Oholený nebo vousy? Tetování ano x ne? Bižuterie ano x ne? Zlaté řetízky, řetězy nebo korálky a kůžičky atd.? Šátek nebo košili s kravatou? Tričko s límečkem nebo bet límečku?

Hrudník: Holé tělo? Nátělník? Triko? Košili? Bez nebo s rukávy? Krátký nebo dlouhý? Teplý oděv nebo lehký? Omyvatelný (pogumovaný) nebo vlna a nebo umělá vlákna? Reflexní barvy a pruhy nebo cokoliv? Barva oděvu červená, modrá, zelená, oranžová, žlutá a nebo úplně jiná, třeba růžová atd.? Kapsy? Nápisy? Označení funkce? Jmenovka?

Bunda: Krátká do pasu nebo přes zadek? Pogumovaná? Šusťák? Umělá vlákna – horolezecká nebo jako na lyže a outdoor? S kapucou nebo bez? Teplá vložka ano x ne? Odnímatelná nebo všitá? Kapsy ano x ne? Jaké a kolik i kde? Uzavíratelné na zip nebo cvoky a nebo suchý zip? Zapínání bundy opět na zip, cvoky, knoflíky, suchý zip? Rukávy odnímatelné ano x ne? Nepromokavé švy ano x ne? Reflexní barvy ano x ne? Reflexní pruhy a prvky ano x ne? Kde a jaké? Nápisy ano x ne? Jaké? Firmu? Funkci? Jméno? A nebo se vrátit k historii, kdy lékař i záchranáři vyjížděli v civilu s bílým pláštěm?

Dolní část těla: Kraťasy? Trenýrky? Bermudy? Kalhoty? Kombinéza? Tepláky? Kapsy nebo bez kapes? Na zip nebo knoflíky a nebo cvočky? Reflexní barvy nebo jen reflexní pruhy a nebo bez reflexu? Dole na gumu nebo stahovací pásek či suchý zip a nebo zvony? Jak dlouhé? Do bot nebo přes boty?

Boty: Pantofle? Sandály? Polobotky? Kecky? Sportovní boty („Adidasky“, „Botasky“ nebo Prestige“)? Pracovní obuv kotníková nebo dokonce pod koleno či do půli lýtek? Na kaničky šněrovací nebo na zip a nebo natahovací a nebo kombinace více druhů? S plechem v podrážce proti propíchnutí třeba hřebíkem na stavbě a nebo měkká gumová podrážka, aby se snadno řídilo? Teplé nebo bez teplé vložky? Ortopedicky tvarovaný vnitřek nebo to je jedno? Černé? Bílé? Modré? Hnědé? Oranžové atd.? Kožené nebo umělé materiály? Goretex ano x ne? Větrání ano x ne? Promokavé nebo odolné ve vodě (vodotěsné)?

Pomůcky: Rukavice ano x ne? Jaké? Pracovní? Gumové? Jednorázové? Barva jaká? Šálu nebo šátek ano x ne?Ponožky vlastní nebo od firmy? Jaké? Krátké? Podkolenky? Teplé nebo slabé? Vlna nebo umělá vlákna? Speciální nebo obyčejné?Nůžky, baterku, obranný sprej, nůž, brýle ochranné, štít, speciální řezátko na bezpečnostní pás v autě, ledvinku s pomůckami nebo osobními věcmi atd.? Je toho hodně, co potřebují a co se může někdy hodit.

Kolik? Nejméně vše dvakrát nebo pětkrát a nebo desetkrát?

Údržba? Zaměstnavatel nebo si prát sami doma? Praní nebo čistírna? Je to infekční či nikoliv?

Obnova každý rok nebo jednou za dva roky a nebo později? A také lze měnit jen v případě potřeby – opotřebení, zničení či ztráty?

Celkový vzhled a dojem: Čistý, upravený, vymydlený, oholený, voňavý nebo vonící čistotou? Špinavý od práce – pracovní patina? Zápach špitálu, potu, špíny nebo nemytého těla a nohou? Hulvát nebo sluňák? Drsný nebo bojácný? Odrbaný nebo jako ze škatulky? Tetování ano x ne? Svalnatá postava nebo obézní s pupíkem? Hubený nebo tlustý? Malý nebo vysoký? Mladý nebo starší?

Vystupování: Pozdravit, vždy čelem k nemocnému, hovořit slušně, v klidu, srozumitelně, představit se, popsat, co se stalo a proč vlastně přijel, co se děje nebo bude dít, jak bude postupovat a co bude chtít udělat, ptát se pacienta zda souhlasí s navrženým postupem a požádat o spolupráci...? Po vyšetření a léčbě pacienta v klidu a ohleduplně naložit a informovat příbuzné nebo okolí o tom, co asi nemocnému je, co se s ním bude dít, kam ho odvezou a jak se mají zachovat a postupovat. U nás dáváme letáčky se základními informacemi vč. čísla sanitky pro následnou (zpětnou) identifikaci a telefonními čísly a oddělením kam odvážíme nemocného. Nebo vlítnout na scénu jak v akčním seriálu, nepozdravit (na to není čas), nepředstavit se (Proč? Co je komu do toho, kdo jsem...apod.), rozrazit vše co stojí v cestě, jako hrom do police, pracovat rychle bez ohledu na cokoliv a zmizet jak pára nad hrncem neznámo kam...i s pacientem.

Vidíte, že rozdílů může být opravdu mnoho. Viděl jsem již všude ve světě a nejen tady v ČR všechno a nedokážu posoudit, zda to či ono vadí pacientům, příbuzným nebo lidem obecně. Pořád si myslím, že nejdůležitější je, aby záchranář byl skvělý profesionál a uměl svou práci na 100% a také ji tak vykonával. Vlídnost, ohleduplnost a takt jsou hlavními atributy, ale vzhled až potom. U oděvu kladu důraz na praktičnost a bezpečnost – ochranná vlastnost je důležitá.

Takže co říci na závěr? Že jsme všichni jenom lidi a každý má plné právo na to, jak bude chtít vypadat a jak se bude chtít oblékat a prezentovat. Určitě se shodneme, že vizáž je především výraz osobnosti jednotlivce a že podstatné by mělo být to, jak se cítí právě on ve svém „obalu“ a ne jak ho vnímá okolí a zda náhodou někomu není nebo je sympatický, protože nikdo se nezavděčí všem.

A jak má vypadat záchranář? I na tuto otázku nenalezneme odpověď, protože každá záchranka má svá specifická oblečení vč. barevného provedení a detailů, což ji nejen odlišuje, ale i charakterizuje. A proč unifikovat a zavádět uniformitu nebo-li direktivní jednotnost, když s takovým postojem máme z totality mnoho negativních zkušeností. Důvodem je i fakt, že se nikdy neshodneme mezi záchranáři, jak by měl „správný“ záchranář vypadat. Nutno připomenout, že to vše záleží i na financích a možnostech organizace nebo jejího zřizovatele. Obléci záchranáře můžeme za pár tisíc ale také za několik desítek tisíc i přes sto tisíc korun.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 17.10.2008 9:27 | karma článku: 21.08 | přečteno: 6660x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.26 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1858 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 276 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 128 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2235

bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...