Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pošta

Občas někde čtu nebo vidím, jak jsou lidé nespokojení se službami pošty.

schránkaweb

I já na poštu nerad chodím a přiznávám, že ji už nesnáším. Pokaždé, když musím na poštu pro dopis nebo balík, tak trpím. Služby pošty se výrazně nezměnily od socialistické doby. Špína, zatuchlý zápach, nevětrané a vydýchané prostory, kde se nyní v letních měsících v horku a dusnu tísní fronty čekajících a naštvaných lidí.

 

Ať jdu na poštu kdykoliv, tak tam je vždy fronta. Přitom to je stejná situace, jako v hypermarketu, kde máte např. 30 pokladen, ale funguje jich jen 6, takže se tvoří fronty. Na poště máme třeba 10 okének, ale fungují standardně jen 4. Proto tam jsou vždy fronty. A je jedno, jestli jdu na poštu v místě bydliště (po pracovní době) nebo v místě práce (v pracovní době) a nebo na jiném místě Prahy kdykoliv, když projíždím kolem a potřebuji na poště něco vyřídit.

 

Velkou komplikací je dle mého názoru zavedení poštovní banky, protože lidé čekající na služby pošty (dopisy, balíky, složenky, inkaso apod.) zdržují jiní s bankovními službami, které patří spíše do bankovních institucí nebo dnes již na bezhotovostní pole či do služeb bankomatů. Pokud se pošta rozhodla vtrhnout na pole bankovního sektoru, měla oddělit tuto službu od běžné poštovní agendy, ale spíše se měla věnovat zlepšení služeb pošty, pro které zde hlavně existuje.

 

Universálnost přepážek je jen snem, takže pokud potřebujete vyřídit více záležitostí na poště, musíte počítat se stáním ve více frontách. Je logické, že na poštu jde člověk, až když už musí (oddaluje to snad každý z důvodu, že nechce hned platit nebo jen proto, že návštěva pošty a pobyt tam je skutečně utrpením), takže tam většinou vyřizuje vše najednou a nechodí tam pokaždé s jedním problémem třeba obden.

 

Rozvojem zásilkových služeb (Neckermann, Quelle atd.) a celé plejády internetových obchodů i doručováním obsílek všeho druhu (soudy, policie, úřady atd.) extrémně narostla činnost pošty (dopisy a balíky), která jí sice zahltila, ale možná i zachránila, protože elektronická pošta ji výrazně konkuruje a odvedla dopisovatele. A právě tito největší poštovní zákazníci, kteří blokují frontu se stovkou doporučených obálek nebo desítek balíčků a balíků zásilkových služeb, zdržují a tak i obtěžují ostatní běžné uživatele, kteří si na poštu jdou např. pro jeden dopis. Přitom by pro příjem hromadné pošty mohla být vyčleněna samostatná oddělení nebo přepážky.

 

Všiml jsem si, že služby PPL (přepravní a dopravní služba) jsou někdy i levnější než pošta, přestože doručí zboží až domů a v době, která lidem vyhovuje. Balík pošty si musíte vyzvednout na poště nebo si připlatit za doručení. Ze zkušeností vím, že doručovatelé už pouze vhazují nám známé a nenáviděné lístečky (oznámení o uložení pošty – dopisu nebo balíku) do schránek, aniž by zvonili nebo balík dovezli.

 

Přestože máme století výpočetní techniky a i pošta do svého sortimentu – vybavení už dříve zařadila IT, očekávám, že tyto vymoženosti civilizace zlepší a zrychlí i poštovní služby. Omyl. Stále vidíme, že na poště bez stohů ohmataných papírů, formulářů, lístečků a útržků i bez propisek a ručního psaní a vyplňování i 3 kolonek k jednomu dopisu, se neobejdeme. Stejně tak lístkový čekací systém čísel, který je dnes běžný ve všech bankách i spořitelnách a odstraňuje ponižující fronty, je na poštách až na pár výjimek jen zbožným přáním. Možná, to bude i tím, že si na poště nemůžete ani nikde v klidu sednout a počkat až přijdete na řadu nebo jen v klidu vyplnit požadované formuláře.

 

Doručování je také stále jakoby odtržené od reálného života, když doručovatelky doručují převážně v pracovní době a téměř nikdo nebývá doma. Pokud náhodou doma jste, tak listonoš stejně nezazvoní a do schránky Vám vhodí poukázku pro návštěvu frontového stanoviště vzdáleného i několik kilometrů od místa bydliště. Jiný termín doručení je sice možné domluvit, ale za své telefonní poplatky a v mimopracovní dobu již jen za další příplatek. V poštovních poplatcích si tak platíte svůj čas, podrážky svých bot nebo pneu svého auta a nebo poplatky MHD.

 

Pošta se má prý už konečně privatizovat. Snad to přispěje k zlepšení služeb a skončí další skanzen socialismu. Snad budeme moct chodit do kulturnějšího prostředí bez front nebo nám bude pošta doručována až domů v době, kdy tam většinou pracující lidé jsou. Vždyť v poštovních poplatcích je zahrnuto doručení adresátovi a nikoliv na poštu. A možná se dočkáme i nějakých slev, když si na poštu pro dopis dojdeme sami. Zasloužíme si to, protože tak poště šetříme peníze a naopak ze svého vydáváme více.

  

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 24.8.2007 9:40 | karma článku: 17,12 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy