Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti

A máme zde zase přelom dvou významných etap. Končí letní prázdniny a začíná školní rok.

dítě ve špitáleweb

Dnes jsem se zúčastnil jedné zajímavé prezentace, kterou zahájila tisková konference. Tou akcí byla „Mise dětství bez úrazů 2007“ a místem konání bylo vzdělávací centrum ZOO Praha. Po delší době jsem tak měl i možnost poznat krásné zvelebené prostředí pražské zoologické zahrady. Doporučuji všem ji navštívit. 

Přestože pořadatel připravil mnoho zajímavých informačních materiálů a zajistil obsahově zajímavou přednášku týkající se úrazovosti dětí, zájem byl malý. Za média se zúčastnila pouze redaktorka ČTK a z televizí nepřijela ani jedna. Stejně tak zástupce MZ kupodivu nedorazil. 

Organizátoři načasovali akci do správného termínu. Letní prázdniny doprovází zvýšené množství úrazů, zejména sportovních a rekreačních a začátek školního roku stoupá počet dopravních úrazů dětí, zejména školáků. Také se nám v této době do Prahy vrací nové trendy, jako jsou intoxikace alkoholem i drogou, které nejsou vzácností již na základní škole. Dozvěděl jsem i pro mne zcela novou informaci, že Kroměříž je nejbezpečnější město v ČR. Chválím!

 

Dnes udělila Rada pro rozhlasové a TV vysílání vysokou pokutu TV Prima za reportáž o partičce s názvem Jackass Praha, což je skupinka mladíků z pražského sídliště Černý Most, která se baví vymýšlením a prováděním recesních, bláznivých a mnohdy nebezpečných kousků, při kterých ohrožují své zdraví a riskují život. Důvodem udělení pokuty bylo podle členů to, že reportáž mohla negativně ovlivnit děti a mládež. 

Souhlasím, jakýkoliv špatný návod může negativně ovlivnit tzv. chytlavé jedince, což děti a mládež jistě jsou. V ČR za posledních 10 let nedošlo k poklesu počtu úrazů dětí a mládeže. Ročně u nás na následky úrazu zemře 300-400 dětí a mladistvých. Statistiky většiny evropských zemí vykazují poloviční počty. Např. ve Švédsku mají dlouhodobě nejlepší výsledky s poklesem počtu úrazů dětí a mládeže a za poslední rok nezaznamenali ani jeden smrtelný.   

Při přednášce o úrazovosti dětí a přemýšlení nad tímto projektem i celé problematice jsem si znovu vybavil tu smutnou realitu naší práce, které se každý lékař záchranné služby obává nejvíce. Je to nemocné a zraněné či dokonce umírající dítě. Takovéto situace se vryjí do paměti i toho nejotrlejšího záchranáře, zvláště když jsou přítomni rodiče a vnímáte jejich bezprostřední reakce na situaci. 

Aktéři upozorňují krom známých případů i na nové dříve nevídané závažné úrazy, jako je tonutí v zahradním bazénu, úrazy elektrickým proudem o trolej při přelézání vlaku, opaření varnou konvicí nebo dokonce kromě otrav alkoholem a drogou i střelná poranění.  

Postrádal jsem pouze jednu zásadní věc. Srovnání, školských systémů uvedených států vč. denního program dětí, ale i všech možných bezpečnostních opatření, která snižují počty úrazů dětí. Domnívám se, že v zemích, kde školní program je rozprostřen do celého dne, bude situace lepší než tam, kde o děti není jaksi postaráno. Ve většině zemí EU mají zajištěnu docházku od rána do večera a rodiče si vyzvedávají své děti až cestou z práce, což bývá později než je u nás též zvykem. V takovém případě děti nezůstávají během dne bez dozoru a nemají prostor pro všemožné vylomeniny. Rozvrh je protnut volně sportovními aktivitami, tzn. něco podobného jako jsou u nás družina a různé kroužky. Ve školách mají různé učebny, počítače a internet nebo knihovnu, které jsou celý den k dispozici. 

U nás je zvykem, že po výuce se škola o děti už nestará. Je tak vše ponecháno pouze na rodičích a záleží na tom, jak jsou schopni finančně a organizačně zajistit dětem odpolední program. U nás vídám odpoledne školy prázdné, uzavřené a ulice plné dětí bez dozoru, jak provádějí vše možné vč. nevhodných aktivit. Poslední dobou se rozmohlo např. běhání a skákání po střechách panelových domů. Není vzácností potkat v MHD malé děti cestující městem bez dozoru, jejichž rodiče si myslí, že si hrají někde u domu na hřišti. 

Dávejme pozor na děti, aby úrazů a smrtelných následků bylo co nejméně. 

Odkaz:http://www.detstvibezurazu.cz/  

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 30.8.2007 18:40 | karma článku: 13,17 | přečteno: 1959x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy