Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

BrainLess

2. 2. 2008 21:59
Pane Schwarz ...

rika Vam neco jmeno Konias ? Budete taky horovat proti shromazdovani dat az nedej boze vase dite bude potreba najit darce napriklad ledviny ? Chapu Vasi obavu z toho ze by nekomu mohla byt pristupna veskera Vase data ( moc koukate na prihlouple filmy ) technologie jsou dneska ponekud jinde a tyhle veci se dokazi dost efektivne resit. Vezte ze vim o cem mluvim ( cca 20let IT praxe)

0 0
možnosti

BrainLess

2. 2. 2008 22:14
Re: Pane Schwarz ...

Az ted jsem si precetl o autorovi ... a asocioval jsem si vase jmeno k "rediteli zachranky" proboha jak muzete chlape napsat takovouhle hovadinu kdyz se v kazdodenni praxi setkavate s daty ? Lidi vam volaji na zachranku mobily ( nashormazdena data ), sanitky jezdi podle gps ( data ), mate databazi "ostitkovanych lamp" ( nashormazdena data ).

0 0
možnosti
M

Mitas24

15. 1. 2008 15:15
Nemohu souhlasit,

nebudu se vyjadřovat k lékařským věcem, ale musím reagovat na dva jiné názory, které se v článku objevily. Jedna věc je ta, že se máloco musí archivovat delší dobu. Tady bych těžce polemizoval - jenom jako příklad vezmu archivaci škol (pokud si pamatuji, tak některá dokumentace 30 let, ale možná i víc), jak byste získával kopii ztraceného nebo zničeného dokladu o vzdělání, když by Vám řekli "jó, milej zlatej, to my už dávno nemáme". A že jsem těch případů zažil hodně.  A co objasňování různých historických souvislostí, bádání na poli techniky... K těm zmiňovaným starým diapozitivům - mám jich přes 4000, a nejen že jsou v solidním stavu, ale začal jsem je pro jistotu i skenovat.  A co jsou podle Vás třeba obrazové galerie a muzea, nejedná se také o archívy? Proč je tedy jako zbytečné nezničíme? Jakkoliv akceptuji, že jste prezentoval pouze svůj názor, opírající se o možnosti zneužití, střelil jste také hodně vedle...

0 0
možnosti
AA

xy

15. 1. 2008 16:01
Re: Nemohu souhlasit,

ale vy mluvite o necem jinem, nez o cem mluvil p. Schwarz primarne

0 0
možnosti

george

15. 1. 2008 14:29
s tím nikdo nic nennadělá

Máte pravdu. Každá informace má jednak užitnou hodnotu, jednak náklady na její získání a skladování. Dát dohromady ty dvě věci je těžké. Nikdo neví, cose bude v budoucnu hodit. takže hlavně záleží na tom, kolik na to máme peněz.

0 0
možnosti
M

mtis

15. 1. 2008 14:19
Drahý pane

od startu digitální éry je změna nosiče příslušných dat na jiný, obvykle řádově kapacitnější otázkou několika minut.

Jestli je do svých dat investujete nebo ne, je ovšem vaše soukromé royhodnutí, o kterém bych velmi nerad, abyste je dělal za mne. Díky.

0 0
možnosti
AA

xy

15. 1. 2008 14:47
Re: Drahý pane

minut? ;-DR^

0 0
možnosti

Michael Štěpán

15. 1. 2008 13:44
Relativní všemohoucnost dat

Úvahu nad "relativním smyslem a významem" systémově uchovávat předmětné informace v podobě digitálního záznamu považuji v kontextu těchto úvah za výstižné. Přimomíná nám to skutečnost (žel občas pro každého z nás dosti bolestnou), že terabyty nabitá úložná média v nemocnici či v rodinných albech kýžený efekt většího komfortu historické informace nevytvoří. Minulosti v tomto pojetí moderních technologií přisuzujeme větší význam než ji rozumně přísluší... Nehledě na to, že takto  konzervovaná minulost je značně nákladnou záležitostí a úměrně svému jmenovitému obsahu i zneužitelná, jak již bylo řečeno a i komerčně vydíratelná. Minimálně lze prohlásit, že pohyb diskrétních a individuálních medicínských dat na platformě sdílených systémů bude stát ohromné finanční prostředky, umožní parazitovat na dalších státních zakázkách a v naivních jedincích posílí fikci jak všemocný je člověk a technika, kterou stále lépe vládne...

0 0
možnosti

Schwarz

15. 1. 2008 23:37
Re: Relativní všemohoucnost dat

Děkuji, souhlas.

0 0
možnosti

JaFa

15. 1. 2008 13:13
Tři zásadní omyly

Omyl první - lékaře nezajímá historie. Určitě ho nezajímají všechny historické detaily (jako Vaše "názorné" příklady). Ale vývoj nemoci je důležitý, anamnéza rodiny je důležitá, vedlejší aspekty (četnost různých onemocnění a kompliakcí).

Omyl druhý - IT práci (lékaře) neulehčí a komplikují. Správné historické informace práci lékaře mohou urychlit a jsou prevení chyb. Hitorie laboratorních vyšetření, poznámky z praktické léčby, znalost aktuální i historické medikace jsou právě ty informace, které práci urychlují a pomáhají pacientovi.

Omyl třetí - jde o hromadu dat, které neikdo nemá čas procházet. Co třeba pojem data mining. Nebo expertní systémy. Prostě chytré, cílené vyhledávání, řazení dat, jejich klasifikace, možnost různých kombinací a pohledů. Se zapojením  jak strojové, tak lidské inteligence. A "najednou" jde využít i velko "hromadu" dat.

0 0
možnosti
AA

xy

15. 1. 2008 13:38
Re: Tři zásadní omyly

prvni omyl - neni omyl - tyhle data muzes nosit na malem papirku o velikosti obcanky. A jestli bude obcanka s cipem, staci tech 10 radku zapsat do ni.

druhy omyl - neni omyl - jmenujes pouze jednu oblast, kde IT pomohlo. Globalne ale ne

treti omyl - neni omyl - data mining je spousta zbytecne prace, nadela vice chyb a vysledek je sci-fi a bude trvat jeste tak 40-100 let az to bude pouzitelne. V dnesni dobe neni problem informaci vyhledat, ale z kvanta vyhledanych informaci extrapolovat pouzitelnou

0 0
možnosti

štěpánka

15. 1. 2008 10:47
počítače jsou obludy žijící vlastním životem

 Jsem člověk citů a duchovna. Počítače mě děsí. jsou to stroje žijící vlastním životem a bohužel lidstvo se jim vydává na milost. nevidí nebezpečí plynoucí z překotného a shromažďování dat .  EU plánuje jakýsi projekt GIS, jednotný geografický infosystém. Spočívá v tom, že umožní za pomoci speciálního počítačového serweru si prohlédnout kterékoliv jiné území u nás i za hranicemi.  Na tomto území bude možné sledovat dokonce systém inženýrských sítí a podobně. Chápu, že takový soubor dat může být potřebná například pro Integrovaný záchranný systém , ale děsí mě, že k tomuto systému prohlížení by měl mít údajně přístup kdokoliv. Vidím potenciálního teroristu nebo psychopata, který bude mít v ruce vynikjící návod na to,  do kterého území umístit pár bomb nebo do kterého vodního zdroje nalít trochu jedovatých látek. Pokrok je krásná věc, mamuti se už nevrátí, ale měl by být vedený s rozmyslem. Jinak se opříští zkáza lidstva nebude jmenovat potopa svatě, ale počítačová krize.

0 0
možnosti

Jiří

15. 1. 2008 11:02
Re: počítače jsou obludy žijící vlastním životem

Ano, počítače se jeví jako obludy žijící vlastním životem. Dřív se tak mohly jevit knihovny. Počítače shromáždě všechna data - účetnictví a finance firem, bank, knihy, časopisy, internet. média - to je ten vlastní život. Pak různé fotky, filmy, vlastní život - internet - diskuse atd.

Počítač pouze umožní data uchovat rychle (nemusí se psát s kopírákem na stroji, kopie jdou snáz), počítač funguje mj. i jako psací stroj, telefon či televize.

Počítat účetnictví na papíře či na sčítacím stroji už dneska nikdo nebude. Počítače usnadnují urychlují, umožnují nové možnosti. A lidi to pouze využívají.

0 0
možnosti

Jiří

15. 1. 2008 9:58
Zajímavá úvaha, ale jednostranně zjednodušené

Stárnutí dat - zaměnuje či směšuje se nedostupnost dat (na starších nosičích starší technologií) a nepotřebnost těchto dat. Pak ještě medicínský příklad, nad kterým u lékařu žasnu.

I dnes se řada dat uchovává klasicky, tj. kromě elektr. podoby i vytisknuté. Pokud přežily ručně psané knihy stovky let, či rukopisy z 19. stol dodnes, myslím že i tyto sjetiny budou takto čitelné. Některá data potřebná nebudou, některá ano. Nová technologie - data, která potřebuji udržovat není problém převést, na novém médiu bývá obvykle více prostoru. Na jednu flash či DVD se vejde hodně disket - kde můžu mít staré fotky, staré dopisy apod.

Dosti nesouhlasím, že lékaře nezajímá, co pacient podstoupil. V anamnéze se stále zjištuje, zajímavé je vše od narození.  U těch křečových žil je zásadní rozdíl, jestli už někdo byl na operaci a ty byly odoperovány, u srdce je zas důležité, jestli má někdo bypass, kolik měl infarktů s jakými potížemi. Je to srovnatelně důležité jak aktuální potíže, současný tlak,

0 0
možnosti

Jiří

15. 1. 2008 10:04
Re: Zajímavá úvaha, ale jednostranně zjednodušené

U řady onemocnění je zásadní, jestli se stav zhoršuje, nebo je stabilní. To lze sledovat v kratším období roku či 4 let pouze částečně, leckdy sledování dlouhodobé je významné. Např. změny u srdečních vad. Nejde jen o aktuální potíže, více možná záleží, jestli během let dochází k zhoršování nebo je stabilní situace.

Zkrátka, pane doktore, jako IT expert nejste, ale úvahy v medicíně podáváte výhradně z hlediska urgentní medicíny. Pro ošetření úrazu, infarktu osádku sanitky vč. lékaře je možná předchozí stav nepodstatný. Přijezdem na lůžkové zařízení ale podstatný je. Nazval bych váš přístup klapky na očích, vidím je to svoje, ostatní není důležité.

Jinak obecně, souhlasím je že dat se shromáždí nadbytek, takže dlouhodobě jich stačí uchovávat méně. Ale stále se čte klasická literatura, i když autoři jsou sto či stovky let mrtví. Většina autorů, pochopitelně, se zapomene - tak je to ale s daty obecně.

0 0
možnosti

Radek

13. 1. 2008 0:55
Podle mě ani tak nejde o to tahat s sebou

celou zdravotní dokumentaci, i když dneska by to nebyl problém, jako o to, existující data zpřístupnit oprávněným uživatelům a umožnit jim ukládat data nová. Na to stačí papírek s čárovým kódem, číselný kód, karta s chipem, nebo prst, případně zornice pacienta. Data by byla na serveru a po identifikaci by je bylo možné stáhnout přes internet.

0 0
možnosti

Karel

13. 1. 2008 20:33
Re: Podle mě ani tak nejde o to tahat s sebou

Ano, ale to není nic nového, to je IZIP, který byl odmítnut Rathem.

0 0
možnosti

BaSta

12. 1. 2008 22:48
Ale, ale ....

 ... "nemám rád vychytralé diskutéry vyhrožující nebo dělající přísné soudy"  ... to mně skutečně pobavilo. Váš soud o "datech" a technologiích pro zpracování dat není ani vychytralý, ani přísný, že? Já se výpočetní technikou, dnes je zvykem říkat "IT", živím od roku 1973 a myslím si tedy, že vím o čem mluvím. To že jste dané technologie ani nevybíral ani nekupoval jsem předpokládal. Moje výtka spíše směřovala k tomu, že s tím jako manažer nic neděláte a pouze na to žehráte  na veřejném blogu jak je to stejně k ničemu. :-)

0 0
možnosti

Schwarz

13. 1. 2008 20:39
Re: Ale, ale ....

Kde jste se dočetl o vychytralosti nebo vyhrožování a nebo přísných soudech v textu? Nikde nic takového není. Konstatovat, že data i média rychle stárnou snad víte i Vy, jakožto odborník. Kde je dnes konec datům na děrovacích štítcích, které v době, kdy jste začínal na IT, byly používány? Nikdo nikoho a ani nic nesoudil, jen sdělil názor na věc a popsal stav, který je obecně znám. Protože jste asi nezaznamenal to podstatné, tak znovu uvedu, že data dispečinku se nemusí archivovat 10 ani 5 let, takže je zcela zbytečné je uchovávat tak, aby byla dostupná i po této době, tzn. na jiném médiu a pro jinou technologii. Proto není ani důvod to řešit. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy