Zdeněk Schwarz

Jak fungují odbory u nás? – 2. díl

23. 02. 2016 10:58:15
http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3550/Jak-funguji-odbory-u-nas.html Po 9 letech můžeme hodnotit situaci i práci odpovědných politiků...vč. odborářů.

V červnu 2007 jsem zde psal u své zkušenosti s tehdejšími odboráři pražské záchranky. Za těch cca 9 let se stalo a změnilo mnoho. Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů již není Milan Štěch, ale Josef Středula. Na odborovém svazu zdravotnictví a sociální péče již není předsedou RNDr. Schlanger ale Bc. Žitníková. Na MZ ČR již není ministrem MUDr. Tomáš Julínek, ale MUDr. Svatopluk Němeček, MBA. Primátorem Prahy není již MUDr. Pavel Bém, ale Mgr. Adriana Krnáčová, M.A., MBA. Předsedou základní odborové organizace ZZSHMP už není Jiří Havelec, ale Jan Franěk, DiS. Já už nejsem ředitelem ZZSHMP, protože v květnu r. 2015 jsem byl během služební cesty v Izraeli odvolán dnes již bývalou Radou hl. m. Prahy v čele s primátorkou bez udání důvodů, a to i přes to, že jím nařízeným auditem nebyly prokázána obvinění odborářů a auditoři personální změny nedoporučili. Po 18 letech řízení složité organizace, která je základní složkou IZS a zodpovídá za zdraví obyvatel i návštěvníků metropole a která se vyšplhala přes mnohaleté nářky odborářů a jejich soustavné boje a snahy o mé odvolání na světovou špičku, mně ani nikdo nepoděkoval. Celé to považuji za mojí šikanu ze strany odborů, které za to společně s představiteli Prahy nesou odpovědnost.

Budiž, takový je život a tací lidé zde žijí a dokonce i nyní vládnou. Nebudu naříkat a stěžovat si. Za to tihle lidé nestojí. Já věřím na tzv. boží mlýny. Jaká je situace nyní na ZZSHMP, mě nyní nepřísluší hodnotit, to musí učinit zaměstnanci a vše dřív nebo později stejně ukáže čas. Obávám se, že odboráři stejně nebudou nikdy a nikým uspokojeni. Smutné i neakceptovatelné je, že odboráři zasahují do oblastí, které jim nepřísluší a naopak nedělají svou práci, pro kterou vůbec vznikly i existují, a která je definována především zákoníkem práce.

Moje veřejná kritika pražského zdravotnictví stejně jako kritika pražských nemocnic, které odmítaly na jaře r. 2014 kriticky ohrožené pacienty od záchranky, byly také důvodem mého odvolání. Více než rok za zdravotnictví v metropoli zodpovídá radní společně s primátorkou. Za fungování nemocnic je zodpovědný ale ministr zdravotnictví a ministr obrany, který je zodpovědný za ÚVN. Situace v pražském zdravotnictví se od té doby nijak nezměnila ani nezlepšila.

Problémy, na které poukazovali odboráři a které proti mně používali i argumentačně uplatňovali, přetrvávají nebo se i dokonce prohlubují. Opět slyšíme, jak požadují zvýšení platů, jak si stěžují na práci MZ, jak nejsou spokojeni s pracovními podmínkami a systémem vzdělávání, jak odcházejí zdravotníci a noví nepřicházejí, jak jsou omezeny provozy některých oddělení nebo celých nemocnic atd., ale odborářský boss a odborářští funkcionáři nikde tak urputně veřejně nevystupují, jako když žádali mé odvolání. Asi jim má funkce ředitele nejlépe fungující ZZSHMP se světově nejlepšími výsledky stála z víc než osudy zdravotníků a pacientů. Za ně ale bojují zástupci LOKu nebo ČLK, kteří své povinnosti plní, sic nedostatečně či neúspěšně.

Do dnes nemají zaměstnanci ZZS stejné postavení a výhody jako ostatní složky IZS. Práce na ZZS je stále náročnější i zodpovědnější, ale také stále více terčem kritiky politiků samospráv jen proto, že nejsou v každé sanitce lékaři. Naše jasné i odborné argumenty neslyší nebo neakceptují. Pozice záchranářů ve společnosti setrvává na úrovni jakýchsi povozníků a nekompetentních zdravotníků, kteří „stejně“ nemohou na místě o ničem bez lékaře rozhodnout a všechny pacienty nakonec pouze odvezou do nemocnic, kde jsou terčem ataků kolegů, kteří nechtějí přijmout fakt, že v přednemocniční fázi bude s ohledem na vývoj společnosti, medicíny a legislativy stále častěji a méně omezená možnost zajistit definitivní péči. A takováto péče neobstává ani v nemocnicích, které jsou terčem kritiky ze strany pacientů a jejich příbuzných podporovaná mediálními kauzami, které sice po několika letech soudních sporů většinou neobstojí, ale dehonestují celý systém a lékaře. A odbory mlčí...

Autor: Zdeněk Schwarz | karma: 13.36 | přečteno: 491 ×
Poslední články autora