Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Převrácené vyvážení odpadků v Praze – 2.díl

Než jsem začal psát blog, vycházely mé sloupky v MF DNES. Již v březnu 2007 jsem psal své poznatky o vyvážení odpadu v metropoli. Po 9 letech se k tématu vracím... S podivem se nic nezměnilo, spíše zhoršilo.

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3549/Prevracene-vyvazeni-odpadku-v-Praze.html

Praha je stejně jako většina Evropských metropolí zavalena tuny odpadu každou hodinu. Bohužel Praha se svým nepořádkem a nečistotou již mezi evropské čisté metropole nepatří. Bude to ale tím, že celá ČR nepatří k těm čistotnějším. Asi většina z Vás má mnohé osobní zkušenosti. Pokud jedete přes Německo, tak dojedete z jedné hranice na druhou s čistým vozem i za deště. V Praze nedojedete pomalu ani na konec ulice, abyste neměli auto špinavé.

V zahraničí u stavby stojí někdo s hadicí a umývají všechny vozy vyjíždějící na veřejnou komunikaci. U nás si s tím nikdo nedělá starost. Po Praze jezdí obrovské přetížené a zablácené nákladní vozy, které zanechávají na silnici nános bláta. Ulice jsou často lemovány přeplněnými popelnicemi a kontejnery nebo shozy nových podzemních kontejnerů přetékají, tříděný odpad se vrší kolem plastových barevných kontejnerů.

Každý den se po ulicích potulují bezdomovci, kteří v tom lepším případě rabují odpadní nádoby a v tom horším případě si je pro ulehčení hrabání rovnou převrátí a vysypou na ulici nebo chodník. Pokud se uklízí, tak není vzácností spatřit kropící vozy za deště nebo zametací vozy se špinavým smetákem šmudlající centimetrový nános nečistoty. Stejně tak pokud vůbec narazíme na odpadkový koš, tak bývá spíše přeplněný a vysypaný na chodník. Když už je vysypávají, tak se stává, že část odpadu padá personálu kolem odpadového vozu nebo bývá větrem hned z korby roznášena kolem. Popelářské vozy již nevozí vzadu dole plachtu, tak za jejich průjezdem ulicí zůstávají krom randálu brzo ráno nebo naštvaných řidičů ve špičce i zapáchající hromádky s loužičkami.

Pokud se už zametají ulice a chodníky, tak to spíše připomíná chumel postávajících nebo posunujících se debatujících lidiček v reflexních vestách se smetákem a lopatou táhnoucí popelnici, za kterými zůstává jen mírně pozměněný původní obraz. Pokud mají k tomu modernější techniku, tak z neznámých důvodů prach a listí neluxují, ale rozfoukávají. Někdy to připomíná marný boj nebo spíše přesouvání odpadu z místa A do místa B a zpět. Komické to bývá, když se tak činí za větru.

Dostanete-li se k nějakým datům, tak zjistíte, že celá ta tragikomická hra stojí obrovské miliony, které nemalou měrou navyšují různá pozlátka, např. v podobě nové grafiky vozidel a nepochopitelné propagace či sponzoring. Občan těžko chápe, proč kromě daně ještě městu platí likvidaci odpadu, z čehož je ještě navíc sponzorován sport, kultura, charita a další. Přitom očekává, že bude mít kam odhodit odpad, že bude mít pod okny čisto a ne skládku a že bude chodit po čistých chodnících a parcích bez výkalů a vajglů nebo žvýkaček. V zahraničí to jde, v Praze nikoliv.

Už jsem před 2 roky raději utekl z Prahy cca 2km za její okraj a problémy, které mě trápily s odpadem, už odpadly. Popeláři jezdí každý pátek, bioodpad odváží v pondělí a tříděný odpad je na jednom místě. Obec zajišťuje několikrát ročně odvoz dalšího objemného odpadu přistavením kontejnerů nebo po Vánocích odvoz stromků. V únoru si zaplatíme známku na popelnici a je čisto i klid. V Praze se nic nezměnilo. Stále přetrvávají nepochopitelné věci, o kterých jsem před 9 lety psal. Každoročně zaznamenáváme, jak se představitelé metropole dohadují o zajištění čistoty nebo svozu odpadků a jak neustále náklady rostou. V Praze to ale stále vidět není.

Pokaždé, když se pohybuji po Praze, vzpomenu si na chvíle, kdy jsme všichni ředitelé příspěvkových organizací museli osobně obhájit svůj rozpočet a jeho požadavky u primátora. Tehdejší primátor byl 6 let neustále a až trapně dehonestovaný Bém. Už ho nechte být. Není už na čase věnovat se dnešním "vládcům" Prahy? Ti zatím krom kritiky neudělali nic dobrého. Po Bémovi máme Blanku, metro, Trojský most, okruh Prahy, protipovodňovou ochranu...atd. Když jsem si přečetl, že předseda zastupitelského klubu Pirátů si ho už zase bere do své mladé pusy (jak to vypadá směšně, když člověk nepoužije tradiční vulgárnější českou formulaci…), aby se zviditelnil s jeho podepsaným kalendářem, tak jsem si se zájmem přečetl diskusi pod článkem a ujistil, že tentokrát opravdu je už trapný a hodně šlápnul vedle nebo spíše do h.... Až Piráti udělají pro Prahu aspoň setinu toho co Bém, tak bude jejich kritika oprávněná. Bém tady byl 8 let, Piráti jsou zde už 2. rokem, ale 1 toho co on zdaleka neudělali. Pouze kolem sebe tzv. kopou, druhé kritizují a napadají. Práce v politice ale není pouze kampaň.

Po malé odbočce, kterou jsem k té trapné taškařici s kalendářem musel učinit, se vrátím k primátorovi. On tehdy řval na ředitele zodpovědného za odpad a čistotu žebrajícího o navýšení rozpočtu na další rok o částku, která tehdy odpovídala 2/3 rozpočtu pražské záchranky! Ano, je to neuvěřitelné. Vyhodil ho s větou: „Až bude v Praze uklizeno a čisto, prázdné koše a popelnice, tak přijďte prosit o peníze navíc.“ Udělal to někdo od té doby?

Do dnes jsem nepochopil extrémní finanční nepoměry rozpočtů organizací zřizovaných Prahou. Proč tolik miliard stojí MHD? Proč velkou část ročního rozpočtu Prahy požírají tramvaje? Proč Praha platí činnosti a věci, které jiné kraje nefinancují? Proč má Praha zodpovědnost za zdravotnictví, když má pouze 2 zdravotnická zařízení (Nemocnici následné péče a ZZSHMP) a všechny nemocnice, kromě ÚVN a Pod Petřínem patří ministerstvu zdravotnictví, které s tím nic roky nedělá? Proč MP stojí téměř 2 miliardy ročně atd., ale i to, proč se odpadky vyváží o svátcích nebo ve dnech volna a proč se kropí ulice za deště. To je zcela jasné plýtvání.

Praha má obrovskou skládku odpadů a spalovnu odpadu. Ekologičtí aktivisté lezou na budovu Vlády nebo blokují stavby dálnic, ale neslyšel jsem nikde nic o vlivu těchto finálních lokalit pražského odpadu. Víme pouze to, že výjezd z Prahy na Teplice krom klasického zbytečného omezení rychlosti s předraženým stupidním měřeným úsekem a kamerovým systémem lemují poletující odpadky a zápach nebo že rozlehlé okolí spalovny je prázdné a nevzhledné. Jak dlouho nám ale ještě budou sloužit a kdy se bude muset hledat jiné nové řešení?

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 26.2.2016 9:00 | karma článku: 15,71 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy