Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce… A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/4171/Malo-lekaru.html

Už v r. 2007 jsem psal o personální krizi zdravotnictví. A přestože uplynula sedmina průměrného života, nic se nezměnilo, ba dokonce zhoršilo. A plnou zodpovědnost nesou představitelé politického dění, zejména zdravotnictví a školství v čele s premiérem. Menší podíl ale mají i všichni vedoucí zaměstnanci, kteří zodpovídají za vzdělávání a zaměstnání lékařů. A nelze vynechat ani oblast vzdělávání a zaměstnání nelékařských profesí, která se na nedostatku lékařů nepřímo podílí. A na konci stojí jeden z velkých viníků, tj. odbory, které doposud nic pro zlepšení situace neprosadily, přestože téměř každý rok straší veřejnost a tlačí na Vládu. Příčinou je také fakt, že za lékaře bojuje pouze LOK, jehož argumentace bývá věcná a konkrétní vč. požadavků.

Za situaci ale můžou i sami lékaři, kteří vlastně nemají důvod protestovat nebo se situací trápit, tzn. kolegové, kteří nijak nestrádají, kterým pěkně šlape praxe nebo mají tzv. dobré bydlo. Vždyť vždy platilo, že „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“… nebo „co tě nepálí, nehas“… Mnozí kolegové také zastávají názor, že protestovat je pod jejich úroveň nebo že to ani není jejich problém, že od toho jsou zde „ti nahoře“.

Pokud se budete snažit získat nějaká objektivní data za posledních cca 10 let, tak je nenajdete nebo získáte data, která se výrazně liší a budí nedůvěru. K tomu někteří odborníci nebo lidé zodpovědní za stav zdravotnictví vč. počtu lékařů veřejnosti tvrdí, že lékařů je v ČR ještě stále nadbytek ve srovnání s jinými státy. Čert aby se v tom vyznal. Přesto na stránkách MZ nenajdete žádnou informaci o problému s nedostatkem lékařů. Nenajdete tam ani vyjádření MZ k informacím ČLK nebo LOKu, které nás o problému v různých intervalech nejméně 1x za dva až tři roky informují. Z toho má občan pocit, že MZ problém s nedostatkem lékařů nejen netrápí, ale asi o něm ani neví.

Bez lékařů nelze zajistit zdravotní péči a zaručit její dostupnost. Už z toho vyplývá, že to je nejzávažnější problém nejen zdravotnictví, ale celé společnosti. Kdo si to nemyslí nebo dokonce o tom neví, tak je hlupák. Chápu, že pan premiér i pan ministr zdravotnictví, ale i ostatní členové Vlády si myslí, že mají a budou mít asi péči zajištěnou vždy, ale to jim přeci nemůže stačit a hlavně projít ve volbách, které se naštěstí už zase blíží. Pokud si některý z ministrů nebo bohatých lidí myslí, že jim bude vždy stačit kamarád z lékařského stavu nebo zahraniční zdravotní péče, za kterou si při obtížích dojedou, tak se také mýlí. Většinou vás zdravotní problémy, především ty akutní a nejzávažnější zastihnou právě ve chvíli, kdy ten „Váš“ doktůrek nebude k zastižení nebo v dosahu. Také může být kvalifikován zcela mimo obor, který budete právě potřebovat. Domnívám se, že žádný lékař, a to ani ministr zdravotnictví, nemůže zajistit celý rozsáhlý rozsah zdravotní péče pro kteréhokoliv občana vč. pana prezidenta.

Nemůžeme zapomínat ani na celý komplement zdravotní péče, která je nelékařská a bez které se žádný lékař neobejde. Tím chci jen doplnit, že nedostatek nelékařského zdravotního personálu způsobí kolaps celého zdravotnictví a i případný dostatek lékařů nebude funkční a bude mít jednoznačně obrovský negativní dopad na pacienty a občany. Proto také nechápu, že se stále setkáváme s protesty a informacemi, které jsou odděleny od té druhé skupiny. Jednou protestují lékaři a jindy (nyní aktuálně) zase pouze zdravotní sestry.

Naštěstí zde existuje funkční databáze základních i podrobných informací o českém zdravotnictví, a to je ÚZIS. Když nahlédnete do jeho archivu, naleznete docela dost informací, které každému pomůžou vytvořit si snadný skutečný obraz o situaci bez potřeby naslouchat kterékoliv straně sporu nebo skupině demonstrující proti čemukoliv a věřit jejich mnohdy podivným až zavádějícím argumentům. Jediná černá skvrna na datech je, že nejsou nejaktuálnější, jen do r. 2013 (2 roky skluz).

ČR20072013rozdíl
lékaři
Praktici+158
Internisté-143
Chirurgové+63
Gynekologové+126
Pediatři-78
Zubaři+478
farmaceuti+598
anesteziologové+179
728886+158

 Zdroj: ÚZIS

Data považuji za pravdivá a objektivní. Když se podíváte na úzký výběr nejzákladnějších oborů, vidíte, že vlastně počty doktorů vzrostly. Pouze internisté mají nárok křičet na poplach, protože jejich počet klesnul. Pokud si k tomu ještě uvědomíte (připomeneme), že běh těchto 9 let došlo k výraznému úbytku počtu akutních lůžek a uzavření více nemocnic i zdokonalení přístrojového vybavení i celé diagnostiky a posunu v medicíně, tak se nabízí velký otazník a otázka:

Kde a proč lékaři chybí? V čem je vlastně problém? Není to jen něčí zavádějící argumentace? Zajímavé je, že se o tématu hovoří jen tehdy, když se blíží nějaké volby nebo mění ministr a nebo některá skupina se potřebuje zviditelnit. Také to bývá, když se má ve zdravotnictví něco měnit nebo do něj chce někdo konečně rázně říznout. Mezi další důvody lze spatřit např. zdražování, inflaci, změna úhradové vyhlášky, debata o smlouvách, omezování zbytečné péče, propouštění, uzavírání nemocnic či oddělení apod. Při pohledu na ta čísla se také nabízí otázky: Kde jsou lékaři s urgentní medicínou, kteří chybí na záchranných službách? Kde jsou lékaři anesteziologové, kteří chybí na ARO a operačních sálech nebo i na záchrankách? Kde jsou lékaři zubaři, kteří chybí v zubařských ordinacích? A tak bych mohl pokračovat.

Z celého mám spíše pocit, že lékařů je dostatek a že problémy jsou jinde. Nabízí se jednoduché důvody, např. že nechtějí více pracovat, protože jim stačí průměr. Často slyšíme, že by rádi pracovali více, ale limitují (omezují) je zdravotní pojišťovny. Lékaři nejsou otroci, kteří by měli pracovat nepřetržitě, a ani nejsou samaritáni, kteří by měli pracovat zadarmo nebo pod tzv. cenou.

Každý, kdo se ve zdravotnictví pohybuje desítky let nebo o něm alespoň má základní potuchy, tak dobře ví, že ta čísla mohou být zavádějící, protože víme, že ještě před 20 roky pracovali lékaři na 200% i více. Já např. na chirurgii pracoval 360 hodin měsíčně. Pokud se snížil objem přesčasové práce a prodloužila dovolená, tak nemůže stejný objem lékařů, a to i s uvedeným 5% nárůstem, logicky stačit.

Problém není asi ani tolik v penězích, tj. výši platů. Jinak by nemohli chybět kolegové např. na záchrance, kde jsou platy slušné. Pokud má některý lékař v nemocnici málo peněz, může pracovat za více na záchrance. Zcela samostatnou kapitolou jsou praktičtí lékaři, kteří odmítají sloužit pohotovost nebo ohledávat zemřelé, přestože to je právě jejich obor. Nedivím se, nemají motivaci a nemají finanční potřebu. Je to stejné, jako kdybychom chtěli po právnících, aby zastupovali chudé za 100 Kč nebo sloužili noční pro bezdomovce, kteří potřebují právní pomoc. Nebo kdyby zedníci měli stavět za pár korun domy pro lidi bez domova.

Argumenty o exodu lékařů i zdravotníků nelékařských profesí jsou pravdivé, ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Je to tak. A důvody jsou jasné každému, kromě ministra financí, který asi nechápe, že pokud chceme zachovat stávající úroveň zdravotnictví a ještě ji zvýšit, tak bude muset stát do něj více investovat, např. místo nákupu vybavení Armády. Až sem přijdou všichni ti imigranti, které se marně snaží Evropa regulovat, tak ve zdravotnictví zůstane málokdo.

Dávno jsem situaci přirovnal zácloně nad Evropou, která vlaje od jihovýchodu na severozápad. Pokud nemají lékaře tam, tak se logicky přesouvají, a to z ekonomických důvodů. Pokud někdo nyní neustále debatuje o migrační vlně, tak já přirovnávám situaci s lékaři českého zdravotnictví k migrační vlně lékařů, která započala již před 20 lety a stále trvá. Pokud si Evropa neví rady s ní, tak si neporadí s tou současnou migrační vlnou. MZ by už konečně mělo velký a závažný problém českého zdravotnictví začít neprodleně, a to velmi intenzivně, řešit. Extrémní náklonost k Číně nás nezachrání. Ani virus Zika není tak závažný problém.

Autor: Zdeněk Schwarz | pondělí 29.2.2016 9:00 | karma článku: 13,98 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28

Zdeněk Schwarz

Blog.idnes restart

20.2.2016 v 21:28 | Karma: 14,62

Zdeněk Schwarz

Odrazky

20.3.2009 v 13:23 | Karma: 18,16

Zdeněk Schwarz

Pyrrhovo vítězství

21.11.2008 v 15:38 | Karma: 16,75

Zdeněk Schwarz

Zákon o ZZS

20.11.2008 v 14:03 | Karma: 22,28

Zdeněk Schwarz

Vozíčkářem v Praze

9.10.2008 v 11:26 | Karma: 31,54

Zdeněk Schwarz

Letní prázdniny jinak

29.8.2008 v 10:29 | Karma: 15,73

Zdeněk Schwarz

Osobnost - záchranář

22.8.2008 v 15:57 | Karma: 18,56
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy