Pyrrhovo vítězství

Vláda schválila návrh zákona o ZZS. Stanovisko k tomuto návrhu jsem uvedl v předchozím blogu. Nyní jsem obdržel materiály, které podrobně informují o situaci a musím opět reagovat. Nevím sice, zda to co je v materiálech vše uvedené bylo také vládou schválené a nebo něco z požadavků neprošlo, ale pokud ano, tak můžeme křičet: HURÁ! Teda můžeme možná křičet a již někteří zaměstnanci ZZS křičí, ale říkám si ALE! Proč?

LZZSweb

Protože změny v návrhu zákona o ZZS, které se na jednání Vlády podařilo vyjednat a prosadit i schválit jsou významné a posunem kupředu. Jedná se stručně o následující změny:

1. Plán plošného pokrytí – nebo-li rozmístění stanovišť ZZS na území kraje, bude určovat kraj a nikoliv stát – MZ.

HURÁ! Jedině samospráva může nejlépe posoudit situaci a určit nejvhodnější řešení.

ALE! Kraj sice stanoví, ale musí si vyžádat stanovisko ministerstva (není uvedeno kterého, ale lze předpokládat že MZ).

2. Pro leteckou zdravotnickou záchrannou službu (LZZS) můžeme i nadále využívat vojenské a policejní vrtulníky a letadla.

HURÁ! V Praze totiž od počátku využíváme policejní vrtulníky a pro vzdálenější transporty využíváme vojenská letadla.

ALE! Návrh zákona totiž uvádí, že vojenské a policejní letecké prostředky můžeme využít pouze v případě jakési nouze nebo-li hrozí-li nebezpečí z prodlení a nestačí-li síly a prostředky poskytovatele ZZS. Velmi šalamounské i netransparentní. Lze si to vykládat různě.

3. Pro zdravotníky - členy výjezdových skupin a v případě jejich úmrtí pro pozůstalé jsou navrženy některé speciální dávky sociálního charakteru. To vše s ohledem na náročnost a rizika jejich práce.

HURÁ! Konečně se zaměstnanci dočkají stejných výhod jako mají ostatní složky IZS.

ALE! Je to jen pětina výhod z celkového množství, které mají ostatní složky IZS, a týká se to jen členů výjezdových skupin a dlouhodobě zaměstnaných a starších zaměstnanců. Nejasné také je zajištění financování těchto výhod, protože návrh uvádí, že to bude povinností a tím i hrazeno ZZS,  které se nárůst počtu zaměstnanců, stanovišť, vozidel, vybavení atd.).

4. Zneužití ZZS bude kvalifikováno jako přestupek a bude pokutováno.

HURÁ! Konečně se dočkáme situace, kdy nebude nikdo beztrestně zneužívat  ZZS nebo její mimikry, tzn. sanitní vozidla, oblečení záchranářů, loga ZZS atd. Za přestupek bude považováno i zbytečné volání na linku 155, tzn. každé volání, které   nebude voláním o poskytnutí ZZS.

ALE! Pokuta je pouze 20 tisíc korun, což při zneužívání sanitního vozidla nebo označení ZZS je částka malá. Na druhou stranu pokuta 20 tisíc pro toho, kdo si zavolá na linku 155 s dotazem, je nejen vysoká, ale i nemravná, protože   v současné době na linku 155 volají příbuzní, kteří hledají své blízké (např. zda jsme nevezli jejich babičku, kterou hledají nebo co se stalo jejich dítěti, kterého údajně záchranka odvezla ze školy někam do nemocnice apod.). Takto to je skutečně v návrhu formulováno.  

Budeme nadále netrpělivě sledovat další vývoj, protože nevíme, co vlastně bylo schváleno a co v návrhu nyní je, co bude a co nás čeká.

 

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 21.11.2008 15:38 | karma článku: 16,75 | přečteno: 2991x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28